• Liesbeth Wattimury

Met EPAS vernauwt Lek en Linge banden met Europa

CULEMBORG Voor de huidige en toekomstige leerlingen worden Europa en de Europese Unie steeds belangrijker. Dat besef leeft volop bij openbare schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg, waar drie jaar geleden een traject is gestart om European Parliament Ambassador School (EPAS) te worden. Vorige week ontving Lek en Linge de felbegeerde accreditatie.

Geschiedenisdocent Chantal Frenken, coördinator tweetalig havo Judith Mulder en economiedocent Martie Doré zijn de drijvende krachten van het EPAS-project. Ze kregen in Den Haag het schildje uitgereikt voor op de schoolgevel. Een kroon op hun werk voor de school waar internationalisering en democratisch burgerschap al jaren prominent op de agenda staan. ,,Samen met nog negen scholen vormen we de grootste nieuwe lichting in EPAS," zegt Doré. ,,Over heel Nederland verspreid zijn nu zeventig aangesloten scholen en dat aantal groeit."

Die band met Europa is onvermijdelijk, vindt Doré. ,,Meer dan de helft van onze wetgeving komt uit Europa en een groot gedeelte van onze economie wordt verdiend in Europa. De leerlingen van nu zijn meer Europeaan dan Nederlander. Ze weten niet anders dan dat je zonder grenscontroles van het ene naar het andere land kunt reizen en je geen geld hoeft te wisselen. Ik heb ze verteld dat een reis naar Straatsburg vroeger drie kwartier langer duurde." Het EPAS-project is vooral voor tweetalig havo, maar ook op tweetalig vwo wordt er aandacht aan besteed. Doré: ,,De leerlingen krijgen lessen over Europa en doen projecten. Ook gaan we Europa in, de onderbouw naar het Europees Parlement in Brussel en de bovenbouw - leerlingen vanaf 16 jaar - naar Straatsburg. Daar vormen we met leerlingen uit alle andere EU-landen het jongerenparlement. Daarnaast komt Europa ook naar ons toe, want Europarlementariërs hebben zich verplicht scholen te bezoeken."

Op de foto: Martie Doré (links) en Judith Mulder van Lek en Linge blij met accreditatie EPAS.