Mooi Linieland! Toekomstig UNESCO-landschap tussen de forten

CULEMBORG Op 17 en 18 juni staat het landschap van de waterlinies centraal tijdens de première van het 'Mooi Linieland' weekend. Een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met het Hollandse linielandschap, haar geheimzinnige militaire bolwerken en prachtige natuur. Ontdek fietsend, wandelend of varend wat de rol van water als bondgenoot was. Ogenschijnlijk onopvallende landschapselementen krijgen zo een nieuwe betekenis. Onder begeleiding van boswachters en gidsen van diverse natuurorganisaties kun je o.a. de natuur proeven, op expeditie, fotograferen, in een bunker kruipen of vleermuizen en ijsvogels spotten. Kijk op www.mooilinieland.nl.

UNESCO-werelderfgoed-nominatie

Een Werelderfgoed kan een monument, gebied of landschap zijn, met een natuurwaarde en/of cultuurhistorische waarde die uniek is in de wereld. Een Werelderfgoed moet volgens UNESCO beschikken over een "bijzondere universele waarde; het moet onvervangbaar en uniek zijn én als eigendom van de hele wereld worden beschouwd". Het Nederlandse linielandschap en haar inrichting is zo uniek dat het ook de aandacht heeft van de UNESCO World Heritage Centre. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland en de Stelling van Amsterdam werd al in 1996 door UNESCO erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zullen beide linies in 2019 -als geheel- bestempeld worden als UNESCO Werelderfgoed. En zal hun naam prijken op de Werelderfgoedlijst naast 1050 andere UNESCO sites zoals de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh. En terecht. Want nergens ter wereld vind je zo'n groot gebied waarin water ooit als bondgenoot fungeerde.

ACTIVITEITEN MOOI LINIELAND! Wandel via het bunkerpad naar Fort Vechten en bezoek het Waterliniemuseum. Kom naar de doe-buitendag op Werk aan de Korte Uitweg, doe mee aan de Linieloop langs Fort Honswijk of wandel de belevingsroute tussen de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. Bekijk hoe het land vroeger onder water werd gezet bij het nieuwe inundatieveld in de Polder van Blokhoven bij Houten. Het veld is verbonden met wandelpaden, je hebt er een trekpont, een 80 meter lang vlonderpad, kano-in en uitstapplaatsen en een fantastische picknick gelegenheid. Pak de Liniepont en vaar over naar Werk aan het Spoel voor een rondleiding of de Fortenfair. Of ga mee op avontuur in het rampjaar 1672 en beleef spannende verhalen van de Oude Hollandse Waterlinie met een audiotour.