Motorrijdens vragen aandacht voor Molukse politieke gevangenen

CULEMBORG Een stoet van zo'n vijfhonderd motoren trekt 9 april langs Molukse wijken in Midden-Nederland. Ook Culemborg ligt op de route. De motorrijders zamelen tijdens deze Peringatan Ride Out geld in voor Molukse politieke gevangenen in Indonesië.

De negende editie van deze rit begint in Breukelen en voert via Maarssen, Leerdam, Culemborg en Woerden naar eindpunt Moordrecht. De motorrijders arriveren om 12.00 uur in de Diepenbrockstraat in Culemborg, waar de lunch wordt gehouden. Het evenement vindt plaats rond de jaarlijkse Hari Peringatan, de herdenkingsdag waarop wordt stilgestaan bij de dood in 1966 van mr. dr. Chris Soumokil. Hij was de tweede president van de RMS, de onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken die in 1950 werd uitgeroepen maar door Indonesië niet werd erkend. Dat vormde de aanleiding voor de

komst van de Zuid-Molukkers naar Nederland. Somoukil werd uiteindelijk door Indonesië terechtgesteld.

Ter herinnering aan de gevallen strijders en om de huidige Molukse politieke gevangenen en hun gezinnen financieel te ondersteunen, houden Molukse wijken collectes die door de motorrijders ingezameld worden om het totaalbedrag bij het eindpunt te overhandigen aan actiegroep Perintis Aksi Kilat (PAK). Elk jaar is een andere route en iedere motorrijder mag tegen betaling van 15 euro (inclusief eten) aan de rit meedoen.

www.sahabat.nl