Museumvrienden steunen restauratie toramantel

CULEMBORG Het Elisabeth Weeshuis Museum neemt momenteel het textiel in de collectie onder de loep. De toramantel uit de Culemborgse synagoge bleek toe aan grondig herstel. Toramantels zijn omhulsels van textiel die de torarollen beschermen. Textielrestaurator Emmy de Groot in Amsterdam heeft de opdracht gekregen om de restauratie uit te voeren. Er zijn versieringen losgeraakt en er zijn oude reparaties die opnieuw en beter gedaan moeten worden. Uitgangspunt bij de werkzaamheden is het uiterlijk van het object zo goed mogelijk te herstellen en daarbij zo min mogelijk van het oorspronkelijke borduurwerk aan te tasten.

De beige/gele toramantel is gemaakt door de vrouwen en meisjes van de Joodse gemeente te Culemborg in 1887. Dit is in het Hebreeuws aan de voorzijde te lezen, geborduurd in gouddraad. De tekst staat binnen een krans van bladmotieven met een kroon erboven.

De restauratie wordt betaald door de Vrienden van het museum, met een aanvulling van de eigenaar van de toramantel: het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Het Elisabeth Weeshuis Museum heeft de toramantel sinds 2013 in langdurige bruikleen van het NIK. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de voorwerpen uit de Culemborgse synagoge in veilige bewaring gegeven bij de Oudheidkamer. In 2013 werden ze aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven. Meer informatie over het museum: www.weeshuismuseum.nl.