• Heinz Friesen

    Martin Smaling

Ere-dirigent Pieter Aafjes, Heinz Friesen (85) overleden

BREDA In het ziekenhuis in Breda is woensdagmorgen 23 oktober Heinz Friesen op 85-jarige leeftijd overleden. Friesen werd in de week ervoor met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen. Heinz Friesen de 'vader van de Nederlandse blaasmuziek' en ook de grondlegger van de symfonische blaasmuziek was ook een icoon van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes, voor wie het nieuws bij de leden dan ook als een schok kwam.

Friesen geldt als een van de grootste dirigenten uit de geschiedenis van de amateurblaasmuziek. Hij leidde tal van toporkesten naar grote successen op diverse concoursen. Daaronder de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes, waar hij vanaf 1975 ruim 40 jaar onafgebroken heeft voorgestaan en waarmee hij ook grote successen heeft behaald op de diverse concoursen, waaronder het landskampioenschap.

NOTEN KNUFFELEN Friesen heeft het orkest van Pieter Aafjes gevormd tot wat het nu is, een symfonisch blaasorkest. ,,Want als geen ander kon Heinz uitleggen hoe je noten moet knuffelen en aan je hart moest drukken", aldus erevoorzitter van Pieter Aafjes, Mari Woerdenbach. ,,Muziek maken doe je met gevoel, zoals de maestro altijd zei."

In Culemborg was Pieter Aafjes o.l.v. Heinz Friesen een begrip. De grote Nieuwjaars-, nu Visscher Winter- en Kerstconcerten, waren en zijn al jarenlang een begrip voor Culemborg en de wijde omgeving.  Een concert om nooit te vergeten was het 25ste Kerstconcert in 2015. Een uniek concert, waarin vader Heinz en dochter Valerie samen excelleerden.

Woerdenbach: ,,Zoals alleen Heinz Friesen dat kon bespeelde hij niet alleen de muzikanten en wist ze tijdens concerten soms tot ongekende hoogten brengen, maar ook het trouwe publiek bracht hij iedere keer weer in vervoering. Met zijn overlijden is niet alleen onze ere-dirigent maar ook een begenadigd musicus heengegaan. Het is onmogelijk voor te stellen hoeveel muzikanten hij geïnspireerd heeft met zijn kenmerkende stijl van dirigeren, hoeveel concerten hij gegeven heeft en hoeveel uren voorbereiding hij hieraan heeft besteed. We mogen ons gelukkig prijzen dat Heinz zich zolang voor onze vereniging heeft willen en kunnen inzetten."

,,Op dit moment zijn onze gedachten bij zijn vrouw Marian en de (klein)kinderen. We wensen hen heel veel sterkte en kracht toe in deze zware tijd."

Op dinsdag 29 oktober wordt er in de Basiliek in Oudenbosch om 10.30 uur een speciale muzikale afscheidsdienst gehouden. Met aansluitend een condoleance. Daarna wordt Heinz Friesen in besloten kring in Rotterdam begraven."