• De Culemborgse schrijver en muzikant Harm Peter Smilde. Hij interviewde 26 mensen over de rol van Dylan en diens muziek in hun leven.

    Kees de Winter

Hoe te leven met Bob Dylan?

CULEMBORG Binnenkort verschijnt het boek "How does it feel, leven met Bob Dylan" van de Culemborgse schrijver en muzikant Harm Peter Smilde. Hij interviewde 26 mensen over de rol van Dylan en diens muziek in hun leven.

door Eric Jansen

Smilde hoorde Dylans muziek rond zijn twaalfde levensjaar, wat zorgde voor een levenslange fascinatie. Door een recente droom waarin Dylan overleed, wilde hij geen biografisch boek maken, maar erachter komen wat de fascinatie is die ook anderen voor Dylan koesteren, juist nu Dylan nog leeft en optreedt.

In de tweede helft van 2018 voerde hij daarom gesprekken met bekende en onbekende mensen van verschillende generaties en met uiteenlopende beroepen: Raymond van het Groenewoud, Diana Ozon, Freek de Jonge, Ernst Jansz, diverse journalisten, een gepensioneerd huisarts en nog twintig anderen. Als een collage over Dylan smolt Smilde deze gesprekken samen tot een boek.

ERNST JANSZ De geïnterviewden vertellen -soms heel persoonlijk- hoe ze Dylan voor het eerst beluisterden, geven hun visie op zijn songs, zijn ontwikkeling als muzikant en hoe hij invloed heeft gehad op hun leven en carrière. Zo vertelt Ernst Jansz zeer beïnvloed te zijn geweest door Dylan in het schrijven van teksten.

Allerlei thema's rondom Dylan komen in het boek voorbij: zoals zijn bijzondere stem, die je raakt of juist afstoot. Daarnaast zijn bekering tot het Christendom, het elektrisch gitaar gaan spelen na zijn akoestische periode (destijds voor velen een 'aardverschuiving'), betekenis van zijn teksten, en zijn manier van performen.

CRUIJFF Smilde: ,,Er zitten een hoop intrigerende kanten aan Dylan, die altijd bijna maniakaal bezig is geweest met muziek. Hij heeft iets toegevoegd aan ons gezamenlijk DNA, zoals Diana Ozon het mooi zegt in haar interview. Veel bijzondere uitspraken van hem uit interviews zijn ook te vinden in het boek. Ik vergelijk hem in dezen weleens met Johan Cruijff.''

Vragend naar wat Bob Dylan voor Smilde zelf betekent, zegt hij: ,,Met zijn liedjes komt hij zo dichtbij dat hij voor mij gelijk heel vertrouwd is. Ik krijg vaak het gevoel alsof hij alleen voor mij zingt."

"How does it feel, leven met Bob Dylan", verschijnt op 4 oktober bij Uitgeverij Lannoo.