• De bespeel mij piano op de Markt in Culemborg

    Milou Oomens
  • Pianoduo Vlasco en van der Does die bij slotconcert spelen

    Foppe Schut
  • Vier pianisten die bij slotconcert spelen

    Ellen Verhagen

Jubileumeditie Pianowandeling Culemborg

CULEMBORG Op zondag 15 september vindt de vijfde editie van Pianowandeling Culemborg plaats. Er zullen meer dan 55 pianisten van diverse leeftijden deelnemen op ruim achttien, vaak bijzondere, locaties in de binnenstad van Culemborg. Ze spelen een veelheid aan muziekgenres: voor jong en oud een plezier om naar te luisteren. Voorafgaand aan de pianowandeling is er een interessant voorprogramma met een masterclass, pianoles, Feldenkreis/bewegingsles en presentatie over 'Ins & outs' van de piano.

De Pianowandeling is gratis toegankelijk en een kleine of een grote bijdrage voor de gemaakte kosten is zeer welkom. In verband met het jubileumjaar is er ook een jubileumconcert op vrijdag 13 september met pianisten Sandra en Jeroen van Veen, Lestarie Scholtes en Gwylim Janssens, Mike del Ferro, Rangel Silaev en Martin Oei.


VOORPROGRAMMA Tussen 11.30 en 12.30 is er een feestelijk voorprogramma. In het Weeshuis geeft pianodocente Sandra Mol inloop pianolessen. Er is een bewegingsles 'Feldenkreis' door Johnny Schoofs die voor iedereen leerzaam is (met name voor musici) voor een goede en optimale lichaamshouding. In de Grote of Barbrakerk geeft pianist en docent Kelvin Grout een masterclass aan de winnaar van pianoconcours ' Koffie bij de Piano', Aarón Ormazas Vera. En in het ZCafe geeft pianotechnicus Jaap Blauwendraat een presentatie over de 'Ins & Outs' van de piano. De inloop pianoles en masterclass is voor zowel deelnemers als luisteraars leuk en heel leerzaam.


Om 13.00 vindt de opening plaats waarbij o.a. pianist Jeroen van Veen een selectie uit zijn minimal preludes book I, II, III & IV zal spelen. Bezoekers kunnen aan de hand van het programma tussen 14.00 en 16.00 een 'eigen Piano route' samenstellen en vrij in en uitlopen op de locaties. Op diverse horeca locaties is een pianoactie.

SLOTCONCERT Om 16.30 is er een slotconcert op twee vleugels. Piano duo Velasco en van der Does zal spelen en vier jonge zeer getalenteerde pianisten van de talentklas van het Haags conservatorium, Peiting Xue (16), Victor Su (17), Max Valkenburcht (15) en Bettino Weisser (bijna 15), spelen speciaal voor acht-handen geschreven werk.

Informatie over de Pianowandeling 15 september is te vinden op www.pianoculemborg.nl. Kaartverkoop jubileum concert 13 september via Boekhandel Tomey in Culemborg of via de website.