• Speelplezier met Ukele club eigenaar Josu en lerares Bernadette Plazola

    Familie Kools
  • Familie Kools
  • Lynn Kools

    Familie Kools
  • Lynn heeft al 8 ukeleles en nu 12.000 volgers op Instagram

    Familie Kools

Lynn Kools 'goes viral'

CULEMBORG Zingen doet natuurtalent Lynn Kools al lang. Maar sinds ze zichzelf op ukelele begeleidt en dit jaar op haar veertiende verjaardag een Instagram-account begon, raakte haar muzikale leven in een stroomversnelling. Met 12 duizend volgers in 9 maanden, opnames met bekende Youtubers en een optreden tijdens een Ukelele-festival in Berlijn, is Lynn aardig op weg naar haar droom: na haar vmbo-tl tweetalig aangenomen worden op de Herman Brood Academie en van haar passie haar werk maken.

door Simon Dijk

,,Dream big, dat is wat ik altijd tegen mijn zangleerlingen zeg", zo verwoordt zanglerares Judith Jobse wat ze ook voor ogen heeft met leerlinge Kools. ,,Lynn is er een voorbeeld van dat die uitspraak hout snijdt. Ze begon met twee volgers, laat mij raden: moeder Mirjam Kools-Toonen en haar vader, maar dat werden er al snel meer. Ze speelde zichzelf in de kijker bij haar favoriete ukelemerk en als klap op de vuurpijl werd ze door Amerikaanse Youtubers uitgenodigd om een paar video's op te nemen toen ze in Valencia was. De oude tijden dat je enkel een kans had om ontdekt te worden als je demo'tjes opstuurde naar een platenmaatschappij zijn voorbij. Talent komt vroeger of later toch wel bovendrijven. Iedereen kan zijn eigen podium en publiek creëren. Maar dat begint pas bij groots durven dromen en gewoon DOEN."

LIEFDE DELEN Lynn deelt waarom ze juist een Instagram-account aanmaakte: ,,Daar kan ik mijn liefde voor muziek en de ukelele delen. Ik kwam in contact met ukelelespelers over de hele wereld en kreeg een contract aangeboden bij Flight, de fabrikant van mijn ukelele. Tijdens onze zomervakantie in Spanje nam ik samen met de eigenaar van de ukeleleclub in Valencia drie covers op. Vorig weekend was er een vervolg en trad ik op tijdens het ukelelefestival in Berlijn. Volgende maand komt de Amerikaanse Youtuber Elise Ecklund naar Nederland en hoop ik haar te ontmoeten. Bizar wat er allemaal kan gebeuren in 9 maanden tijd."

Wie de covers en songs van 'singer/ songwriter Kools beluistert, hoort een zekere stem, diep, raak en gevoelig, met een heerlijke swing. Van Ariana Grande, Ed Sheeran, Eric Clapton tot Dolly Parton. Het smaakt naar meer.

PERSOONLIJK VERHAAL Samen met moeder Mirjam verwoordt Lynn haar persoonlijke verhaal. ,,Mijn naam is Lynn Kools en ik ben 14 jaar oud. Zingen doe ik al heel lang, op mijn 8ste ben ik op zangles gegaan en sinds januari zit ik op zangles bij Judith Jobse. Op mijn 13e verjaardag kreeg ik een ukelele, omdat het misschien leuk was dat ik dan mezelf kon begeleiden. Ik leerde mezelf spelen via YouTube en vond daar onder anderen de bekende Amerikaanse Youtuber Elise Ecklund, waar ik "fan" van werd."

,,Op mijn 14e verjaardag, 1 februari van dit jaar, kreeg ik weer een ukelele. Maar deze keer een door Elise Ecklund gesigneerde ukelele van het merk Flight. Die dag dacht ik eraan om een Instagram-account aan te maken waar ik mijn liefde voor muziek en de ukelele kan delen en postte ik een cover op 9 februari. Ik kreeg een handjevol volgers, maar dat aantal bleef maar groeien en groeien en zo kwam ik in contact met ukelelespelers over de hele wereld. In juni kreeg ik een contract aangeboden van Flight, de fabrikant van mijn ukelele. En sindsdien ben ik officieel een Flight-artist; in mijn posts maak ik reclame voor Flight. En inmiddels, 9 maanden later, heb ik nu 8 ukeleles en bijna 12.000 volgers; iets wat ik nooit had durven dromen!"

,,Tijdens onze zomervakantie in Spanje werd ik benaderd door een bekende Amerikaanse ukelelelerares en Youtuber die in Valencia was en we hebben afgesproken en samen met de eigenaar van de ukeleleclub Valencia drie covers opgenomen, dat was super! Vorige weekend was er een ukelelefestival in Berlijn en ik kreeg mijn vader zo gek dat hij daar met mij naartoe ging. Die dag heb ik mensen van allerlei nationaliteiten ontmoet die ik alleen nog maar kende via Instagram en YouTube en hebben we spontaan opnames gemaakt en heb ik daar ook opgetreden."

,,Volgende maand komt Elise Ecklund samen met fabrikant Flight naar Duitsland en Nederland en hoop ik haar te mogen ontmoeten. Bizar wat er allemaal kan gebeuren in 9 maanden tijd. Op dit moment zit ik op 3 vmbo-tl tweetalig op Lek en Linge en hierna hoop ik aangenomen te worden op de Herman Brood Academie. Mijn droom is om van mijn passie ooit mijn werk te kunnen maken."

Wie meer wil horen van Lynn kan terecht YouTube.

Instagramaccount van Lynn Kools: www.instagram.com/lynn.ukulele