Opera Orfeo van Monteverdi in Culemborg

CULEMBORG Het verhaal van Orfeus en Eurydice heeft als thema het menselijk onvermogen zich neer te leggen bij verlies. Ieder die een geliefde verliest maakt daarmee kennis. Het is niet te aanvaarden dat wat zo kostbaar is nu voorgoed voorbij is.

Orfeus reist over de doodsrivier om in de onderwereld zijn Eurydice op te zoeken en weer mee te nemen naar het land van de levenden. Het lukt, maar hij kijkt om en dat mocht nu juist niet van de goden. Eurydice sterft opnieuw: een mens moet zich neerleggen bij verlies. Het verhaal is dramatisch en roept grote emoties op. Geschikt voor opera dus. Zeker 50 componisten hebben in de loop der eeuwen een opera op dit thema gemaakt waaronder beroemde als Haydn, Gluck, Offenbach en Glass.

Misschien is de versie van Monteverdi (1607) wel het meest bekend. De Nederlandse Opera maakte er een roemruchte voorstelling van in de regie van Pierre Audi. Het is een fraaie verbeelding in een sober decor met indringende vertolkingen. De Roos van Culemborg organiseert in november thema avonden rond Orfeus-verhaal. Daarin past wonderwel deze opera op groot doek in culturele broedplaats Kattenstraat12 te Culemborg. Ruim twee uur onderdompeling in een overrompelende verfilming van een oerverhaal met schitterend toneelbeeld en aangrijpende solo- en koor. Donderdag 21 november 20.00 uur Kattenstraat 12, Culemborg. De toegang is gratis, de hoed gaat rond.