• De Roos

Operazangers aan de Lek gezocht

CULEMBORG Opera aan de Lek is inmiddels een vertrouwde herfstverschijning in Culemborg. Het duo Bas Kuijlenburg (operazanger en dirigent) en Ineke Geleijns (dirigent en pianist) hebben hun talent om zuivere liefhebbers tot verrassende opera-hoogten te verheffen inmiddels wel bewezen! De vraag is elk jaar niet zo zeer: gaan we door?. Eerder: Welke opera's komen deze herfst aan de beurt? Het pakt vrolijk en uitnodigend uit voor liefhebbers van opera zingen. Twee korte werken staan op het programma. Pagliacci (Paljassen), de opera van de Italiaanse componist Ruggero Leoncavallo is het eerst opgevoerd in Milaan in 1892. Het verhaal bevat – zoals het hoort – liefde, haat, ontrouw, jaloezie en uiteindelijk wraak. Het speelt zich af op het toneel van een eenvoudig rondreizend toneelgezelschapje in het zuiden van Italië. Een typisch voorbeeld van 'verisme': het gaat over 'gewone' mensen en niet over mythische figuren, koningen en/of andere grootheden

Cavallaria Rusticana is een opera in één bedrijf van Pietro Mascagni (een gebruikelijke combinatie met Pagliacci). Première 1890. Ook hier verisme en Zuid-Italië. Ontrouw en overspel in landelijk leven. Na de kerkdienst op Paaszondag komen alle dorpelingen de taverne binnen: drinken, vrolijkheid en moord. Het echte operawerk. Beide opera's heeft Franco Zeffirelli weelderig verfilmd. Het projectkoor is te horen en de films te zien op woensdag 30 oktober. Nu nog de benodigde zangers. Wie heeft zin vier ochtenden kennis te maken met opera door mee te zingen in het projectkoor. Enthousiasme is het enige vereiste.

Informatie: oefenen zaterdag 5, 12, 19 en 26 oktober, 10.30 – 12.30 uur in de Oud-Katholieke Kerk, Varkensmarkt 18, Culemborg. Uitvoering: woensdag 30 oktober. Kosten: 45 euro. Opgeven: voor 1 oktober per mail bij Christa Bijkerk, christabijkerk@planet.nl telefoon: 0345-530839.