• De Roos van Culemborg

Muzikaal schransen in Culemborg

CULEMBORG De feestelijkheden rond het jubileum van de Roos van Culemborg bereiken een hoogtepunt tijdens het feestbanket op zaterdag 15 juni in de Grote of Barbarakerk van Culemborg. Aan lange gedekte en versierde tafels kunnen de gasten genieten van een copieus diner van drie gangen. De kok laat zich inspireren door de eeuwenoude omgeving en komt met gerechten (ook voor vegetariërs) die al eeuwen de tongen strelen.

Elke gang wordt ingeleid door een eetlustopwekkend gedicht zoals bij de Roos gebruikelijk. Na elke gang zingt Trajecti Voces een blokje hoofse Engelse muziek van rond 1600. Het Utrechtse koor, onder leiding van Dirkjan Horringa, heeft in Culemborg een uitstekende reputatie opgebouwd. Melancholische liedjes wisselen af met vrolijk vertier. Clavecimbel, barokviool, viola da gamba en andere instrumenten laten zich horen. De ruimte wordt ten volle benut zodat de muziek tussen de gangen door op een steeds andere locatie in de kerk genoten wordt. Zo'n muzikaal intermezzo duurt steeds een kwartier: een concert in stukjes gedeeld. Thema's van de blokjes: 'muziek voor de kerk', 'liefde & verdriet', 'drank en vreugde' en 'Elyseische velden'. Hoogtepunt is een scène uit de barokopera Cupid & Death van Locke en Gibbons. Aan het muzikale spektakel werken 19 zangers en 5 instrumentalisten mee. Voor liefhebbers van mooie muziek en goed eten een niet te missen kans in het hart van de Barbarastad. De kosten: 25 euro per persoon, inclusief drankje vooraf, de maaltijd en het concert (consumpties tijdens maaltijd voor eigen rekening).

Feestbanket De Roos van Culemborg, zaterdag 15 juni , 18.00 – 21.00 uur, Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 2, Culemborg. Kaarten verkrijgbaar bij boekhandel Tomey, Markt 36 of te bestellen bij www.trajectivoces.net. Laatste dag om in te schrijven: vrijdag 14 juni.