• Marianne van Westreenen (r) neemt de verloskundige praktijk 'De Ronding' over van Ingrid Poulus die na 42 jaar met pensioen gaat.

    Tanja Moody

Na 7000 bevallingen gaat Ingrid Poulus met pensioen

CULEMBORG Verloskundige Ingrid Poulus gaat na 42 jaar verloskunde met pensioen. Ongeveer 7000 bevallingen heeft ze mogen begeleiden: ,,Bij 5000 baby's ben ik gestopt met tellen. Een hele generatie (Culemborgers) heb ik zien geboren worden! Inmiddels de tweede generatie, heel bijzonder."

door Tanja Moody

Wereldberoemd is ze in Culemborg en omgeving. Dat blijkt uit de vele lieve en waarderende woorden van mensen, zodra ze uit het AD vernemen dat ze gaat stoppen. 'Een geweldige verloskundige', een 'topvrouw', 'superaardig en ervaren'. Op vrijdag 1 juni is van 15.00-18.00 uur haar afscheidsreceptie bij 'VRIJ' op Landgoed Anckerwaerdt aan de Beusichemsedijk 17 in Culemborg. Ingrid: ,,Voor ons is het best lastig inschatten, maar we verwachten dat het druk zal zijn. Kom vooral met de fiets als je erbij wilt zijn."

Toen ze als 17-jarig meisje koos voor een opleiding tot verloskundige had ze eigenlijk geen flauw idee waaraan ze begon. ,,Gaandeweg merk je pas hoe speciaal dit vak is. Dat je mensen mag begeleiden bij de geboorte van hun (eerste) kind en ouderschap. Ieder kind is weer een wonder.'' Nadat ze in 1976 afstudeerde kwam ze eerst drie jaar in een Drents ziekenhuis terecht - wat destijds nog niet gangbaar was - waar ze 500 bevallingen begeleidde. In 1980 begon ze in Culemborg haar eigen praktijk, die later de naam 'De Ronding' kreeg. Na een poosje kwam de samenwerking met een collega. ,,De regio werd te groot, als je in alle uithoeken beschikbaar moet zijn. Nu is ons werkgebied Culemborg, van Everdingen tot Buren."

Er is meer veranderd. ,,Vroeger deden huisartsen nog bevallingen. Die waren blij met ons, want dan hoefden ze niet meer beschikbaar te zijn. Tegenwoordig zijn er veel vaker bevallingen in het ziekenhuis. Als verloskundige gaan we mee en begeleiden naast thuis, ook bevallingen in het ziekenhuis. Volgens een Poolse dame die onlangs zo snel ging en noodgedwongen thuis moest bevallen, deden we het thuis erg goed. Dat is fijn om te horen."

De toekomst van verloskundige praktijk De Ronding is geregeld. Marianne van Westreenen neemt de praktijk over. Afgelopen jaar werkten beiden al samen. Marianne is vorig jaar teruggekomen naar de streek waar ze als meisje opgroeide. ,,Als kind keek ik erg op tegen Ingrid. Zij was dé vroedvrouw van Culemborg. Zelfs nu vond ik het spannend, toen ik haar mailde of ik hier terecht kon. Ik vind het prachtig dat ik haar praktijk mag overnemen."

De wijk Parijsch is vruchtbare grond. De Ronding houdt sinds kort ook spreekuur bij Coret, naast het bekende spreekuur in de Barbara polikliniek. ,,Vanaf de kinderwens, een positieve test tot de nacontrole na de bevalling, kunnen de dames bij ons terecht voor informatie, voorlichting over een gezonde zwangerschap en volledige begeleiding tijdens de zwangerschap. We schrijven anticonceptie voor en plaatsen/ verwijderen spiraaltjes. Ook gaan we groepsconsulten organiseren." Meer informatie: www.deronding.nl.