• Van afvalmateriaal maakten kinderen kunstwerken, met een boodschap over zwerfafval.

    Lonneke Crusio
  • Van afvalmateriaal maakten kinderen kunstwerken, met een boodschap over zwerfafval.

    Lonneke Crusio

Kinderen maken recycle-kunstwerk op rotonde in Culemborg

CULEMBORG Sinds woensdag 2 oktober wordt de Culemborgse rotonde tussen de Stationssingel en de Weidsteeg opgesierd door drie afvalkunstwerken. De doppenmozaïeken van een petflesje, een verkreukeld colablikje en een sigarettenpeuk zijn op KeepItCleanDay gemaakt door leerlingen van vijf basisscholen.

Tijdens de achtste editie van KeepItCleanDay, op vrijdag 20 september, verzamelden leerlingen van tien basisscholen en Lek & Linge samen 40 zakken zwerfafval. Een dag later, op World Cleanup Day, leverde de opruimwandeling van Lopen langs de Lek nog eens 15 zakken op. En bij de Triosingel ruilden jongeren 35 zakken zwerfafval in voor € 1,- beloning per zak door de Gemeente Culemborg.

RECYCLEKUNST In de Gelderlandfabriek werd op KeepItCleanDay hard gewerkt aan recyclekunst van plastic flesjes en doppen. Leerlingen van de Koning Willem-Alexanderschool, R.K. basisschool Augustinus, Koningin Julianaschool, De Distelvlinder en Agora CPOB leerden zo dat afval opnieuw te gebruiken is als grondstof.

Door grote stukken zwerfafval na te maken willen de makers het publiek laten nadenken over oorzaken van en oplossingen voor zwerfafval. De naam van het kunstwerk is De weg kwijt.

Wethouder Joost Reus en Tanja van Rossum kwamen namens de Gemeente Culemborg, opdrachtgever van de afvalkunstwerken, de leerlingen aanmoedigen tijdens de workshops. Concept en productie door Crusio doet. en Hester Jolink Decorontwerp.