• Poster KeepItCleanDay & World Cleanup Day 2019

    Victor Andronache
  • recyclekunstwerk KeepItCleanDay 2018 op rotonde Stationssingel

    Lonneke Crusio

Zwerfafval? Pak 't op en verdien € 1,- zakgeld

12-09-2019, 16:01 | Lezersnieuws | Lonneke

Vrijdag 20 september is de 8e editie van de landelijke opruimdag KeepItCleanDay. Een dag later gevolgd door World Cleanup Day, waar wereldwijd 160 landen aan meedoen.

Ook dit jaar gaan de scholen in Culemborg zwerfvuil verzamelen. En in de Gelderlandfabriek maken kinderen een recyclekunstwerk, vanaf oktober te zien op de rotonde tussen de Stationssingel en de Weidsteeg.

 

Afvalkunst

Leerlingen van Culemborgse basisscholen gaan het zwerfvuil gescheiden inzamelen. Plastic, papier en restafval gaan in vuilniszakken in verschillende kleuren. Leerzaam voor de kinderen, én het zwerfafval kan gerecycled worden, waardoor het waarde krijgt.

Dat afval een grondstof is leren kinderen ook tijdens de workshops recyclekunst in de Gelderlandfabriek op vrijdag 20 september. Onder begeleiding van Hester Jolink, Yoka van Zuijlen en Lonneke Crusio (coördinator KeepItCleanDay Culemborg) maken kinderen grote mozaïeken van flessendoppen, met het thema zwerfafval.

 

1 zak zwerfafval = 1 euro zakgeld

De gemeente Culemborg beloont jonge opruimers (tot 16 jaar) voor hun inzet; een volle 30-liter vuilniszak zwerfafval (geen huisvuil!) levert € 1,- op. Inleveren kan alleen op zaterdag 21 september tussen 12:00-16:00 uur, aan de Triosingel 34.

Organiseert u een opruimactie, bijvoorbeeld in de eigen straat of wijk? Geef dit door aan t.van.rossum@culemborg.nl. We bekijken dan samen hoe de gemeente uw Cleanup kan ondersteunen.

Of ga mee met de opruimwandeling van Lopen langs de Lek op 21 september. Deze start om 10:00 uur bij toegangshek uiterwaarden nabij spoorbrug aan de Goilberdingerdijk. Afvalgrijpers zijn aanwezig.