Natuurspeeltuin De Tuinpiraat start nieuwe speeldagen

CULEMBORG Avonturen beleven in de natuur, lekker je gang kunnen gaan en je fantasie gebruiken. Dat kan op 2 januari van 13.00 uur tot 17.00 uur weer in natuurgebied de Zandput aan de Rietveldseweg. Het thema 'Piraat in de modder' zegt al veel over het parcours met klimbomen, een kronkelbeek en 'oerbos' helling. Voor kinderen van 4 tot 12 is er weer veel te beleven.

Simon Dijk

De Tuinpiraat vrijwilligers laten kinderen weer 6 maal per jaar gratis genieten van de natuur. Op het terrein van Staatsbosbeheer bieden zij kinderen een veilige plek voor beweging en spel. Ouders kunnen liefst op een afstandje meegenieten of meehelpen aan de activiteiten. Het is een leuke plek voor ontmoeting, een picknick of broodjes bakken op de vuurschotel. Vrijwilliger Kok: ,,Ik geniet ervan als er wat reuring is, van het gezamenlijke tussen ouders en kinderen." Mede voor dit project kreeg Kok in 2013 het Groene Lintje.

ONTWIKKELING Michiel Kok, hovenier van beroep, is enthousiast over de ontwikkeling van deze plek, hoewel de Tuinpiraat echt geen speeltoestellen zal neerzetten. ,,Staatsbosbeheer vond dat dit gebied, in de jaren 60 een afgraving van zand voor de A2, openbaar toegankelijk moest blijven. Ze plantten daarbij de nodige bomen aan. Ook de gemeente, in de vorm van wethouder Roelof Geerzen, was positief. Met omwonenden en ook de vissers als gebruikers van de waterplas werken we goed samen. Iedereen, zelfs de ijsvogel, heeft zo zijn eigen plek en de monding van de beek vormt een paaiplek voor de karpers." Zo vormen zand, takken en water in de vorm van een kronkelbeek, aangelegd door de enthousiaste loonwerker Den Hartog, de ingrediënten voor ontspanning.

PLANNEN Om te spelen in de natuur is weinig nodig aldus Kok: ,,We hangen touwen op, slepen de vuurbak mee en bedenken spelen." Toch heeft hij nog wel wat wensen. Eigenaren van grond overtuigen van het nut van een klompenpad. Meer mensen via de dagbesteding hier inzetten, zoals hij dat zelf doet via De Groene Golf. Een onderkomen voor materialen, praktische hulp bij het maaien of iemand helpt fondsen werven. Via het initiatieven loket van de gemeente hoopt hij dat de gemeente het makkelijker kan maken de plannen van de grond te krijgen. Samen zien wat hier nodig is. Tuinpiraat is te vinden op facebook en aan de Rietveldseweg tussen nummer 27 en 29.

Foto: Met zand, bomen en water valt er veel te beleven bij de Tuinpiraat.

Vuur en broodjes bakken horen echt bij de Tuinpiraat.