• Henriett Somlai

Nieuw kinderboek over natuurbeleving dichtbij huis

CULEMBORG Voor natuur hoef je niet altijd kilometers te rijden; ook dichtbij huis kom je van alles tegen. De Culemborgse zussen Judith en Tineke van der Stelt delen hun enthousiasme voor de natuur graag met de jongste generatie en maakten daarom een vrolijk voorleesboek, waarin behalve verhalen ook ruimte is voor knutselideeën, dieren- en plantenweetjes. Het boek is opgedragen aan hun dochters, die voor veel van de verhalen model hebben gestaan. 'Hotel Achtertuin' is onder andere te koop bij Boekhandel Tomey.

door Henriett Somlai

Judith en Tineke groeiden zelf op in een huis zonder tuin, maar wel vlakbij het Amsterdamse bos. Er was een groot grasveld in de buurt, waar ze lekker konden voetballen en ravotten en volop bomen om lekker in te klimmen. Tineke kwam in 1989 in Culemborg wonen en enkele jaren later volgde Judith ook. Voor het eerst kregen ze een huis met een tuin. Judith: ,,Onze dochters speelden vaak samen buiten: een tentje bouwen, achter kikkers aan rennen en handstand doen in het gras. "Door te kijken hoe zij samen speelden, raakte ik geïnspireerd om de verhalen te schrijven." Dit is inmiddels het derde kinderboek van deze auteur en het tweede boek dat zij samen met Tineke maakte.

MEER DAN EEN VOORLEESBOEK Bij een voorleesboek voor kinderen horen natuurlijk leuke tekeningen. Illustrator Tineke van der Stelt weet daar wel raad mee. Ze maakt haar tekeningen altijd met gemengde technieken. Tineke: ,,Het is een rijkdom om de oneffenheden van schilderwerk te ervaren; de verrassingen die bijvoorbeeld ontstaan als de verf uitvloeit. De tekeningen krijgen daardoor meer karakter en levendigheid dan het perfecte werk op een computer." Om de tekeningen van de kinderen te maken onderzoekt Tineke de diverse houdingen als ze buiten spelen. Goede inspiratiebron daarbij is haar werk als kleuterleidster op een natuur-BSO. ,,Buitenspelen is zo goed voor de kinderen. Je merkt dat ze zich motorisch beter ontwikkelen en ze overwinnen hun angsten als ze bijvoorbeeld een beestje vinden en dat over hun hand laten lopen." Hotel Achtertuin is niet alleen een voorleesboek, maar ook een doe-boek met activiteiten zoals: bouw een eigen dierenhotel, of maak een mandala van dingen die je vindt in de natuur. De rijke illustraties zijn een toevoeging op de lieve en grappige verhalen. Laat het voorjaar en de zomer maar komen.