Nieuwe cantate 'De verloren zoon' in de maak

CULEMBORG Na de succesvolle Jona-cantate in 2015 komt componist Alfons van der Mullen dit jaar opnieuw met een groot werk. Voor deze nieuwe cantate, naar aanleiding van het bijbelverhaal 'De verloren zoon' schreef Andries Govaart het libretto. De cantate gaat op 24 september in de Grote of Barbarakerk in première. Daarna zijn er nog drie uitvoeringen in Doorn, Zwolle en Utrecht. De kaartverkoop is reeds gestart via www.denieuwecantate.nl.

Inmiddels wordt er onder de bezielende leiding van Marijn Slappendel met veel plezier gerepeteerd. Aan deze productie werken 19 professionals en 40 amateurs mee. Deze moderne, wat abstracte muziek is rijk aan emoties, gelaagdheid en klankrijkdom en daagt de muzikanten uit. ,,Ik wil met het schrijven van cantates religieuze inhouden toegankelijk maken", vertelt Van der Mullen die voor in zijn werk Bach en Britten als inspiratie gebruikt. ,,Bach weet het religieuze via een achterdeur bij ons aan te spreken en zo ons hart te raken." De cantate is gebaseerd op de parabel van De verloren zoon (Lucas 15: 11-32). De jongste zoon heeft genoeg van de burgerlijke regelmaat thuis, eist zijn erfenis op en gaat op reis. Na een wild leven in een verre stad keert hij berooid en met diep berouw huiswaarts. De vader omhelst hem echter en verwelkomt hem met een feest. De brave oudste zoon ziet dit vol jaloezie aan, maar de moraal blijft open.

Het kinderkoor van Hein Franssen (Koorklas Culemborg, Stichting SMEC) werkt deze keer ook mee aan de uitvoering. Van der Mullen: ,,Ik ben heel blij dat ik dit kinderkoor kan inzetten. De cantate is enigszins geënsceneerd: met virtuoze klarinet en gitaar verlaat de jongste zoon het podium en van achter uit de zaal bezingt hij de losbandige vrijheid terwijl koor en orkest hem steeds onderbreken en tot verantwoording roepen. Ook het kinderkoor staat elders opgesteld. Het geeft stem aan de hemelse sturing. Dit alles zal bijdragen aan een meer totale beleving van het werk."

Info: www.denieuwecantate.nl, denieuwecantate@gmail.com