• De Odensegroep bezoekt de Kasteeltuin

    Eric Jansen
  • De Odensegroep bezoekt de Kasteeltuin

    Eric Jansen
  • Op muzikale ontdekkingstocht met zanger-gitarist Martijn Nanninga.

    Eric Jansen

Odensehuis: gezelligheid en verbondenheid

CULEMBORG Sinds maart 2017 bestaat het Odensehuis in Culemborg: een gastvrije plek voor mensen met beginnende dementie c.q. geheugenklachten, hun partners, familie en mantelzorgers.  Het is gevestigd in de Ridderstraat 4. Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur wordt hier koffie en thee gedronken, onder begeleiding van coördinator Renée Lankwarden en vrijwilligers. Naast dat er gelachen wordt en het gezellig is, worden ervaringen gedeeld en voelt men verbondenheid als lotgenoten. 

door Eric Jansen

Gerda: ,,Je kunt hier je verdriet laten zien, zodat het wat minder wordt." Jeanne: ,,Ik hoor hier van anderen hoe ze omgaan met vergeetachtigheid. Zo leer ik beter om te gaan met een vriendin die ik wekelijks bezoek en die aan vergevorderde dementie lijdt." Men kan adviezen aan elkaar geven hoe je bijvoorbeeld minder vaak je sleutels verliest. Wil is mantelzorger voor haar man Henk, zij komen hier altijd samen. Wil heeft gemerkt hoe ze minder contacten kreeg sinds Henk Alzheimer heeft: ,,Bij anderen moet je vaak dingen uitleggen of je verdedigen. Men lijkt liever niet over vergeetachtigheid te willen praten of ontkent het." Ook voor haar zijn deze ochtenden belangrijk in het vinden van gezamenlijkheid en erkenning. 

Opgegeven

Als mensen eenmaal (beginnende) Alzheimer hebben, lijkt het of de buitenwereld hen al 'opgegeven' heeft. Het Odensehuis vindt echter dat deze mensen nog van alles kunnen doen en meemaken. Daarom organiseert het ook regelmatig activiteiten met de deelnemers, zoals een stadswandeling of muziekochtend. Daarnaast wil het bijdragen aan het bespreekbaarder maken van dementie. Voorspellingen wijzen er op dat dit rond 2050 de meest voorkomende 'volksziekte' is. Door vergrijzing en het feit dat mensen tot op steeds hogere leeftijd thuis blijven wonen, zal het ook steeds zichtbaarder worden. Op 21 september is het mede daardoor wereldwijd Alzheimer-Dag.

Het Odensehuis heeft genoeg plannen. Lankwarden vertelt: ,,Vanaf 28 september zijn we ook open op donderdagen van 14.00 tot 16.30 uur en hebben zo meer ruimte voor activiteiten als muziek, kunst of uitstapjes. De deelnemers bedenken zelf wat ze graag willen doen, samen met de vrijwilligers maken we het mogelijk. Uiteindelijk zouden we het liefst elke dag open willen, maar het Odensehuis moet groeien naar een maat die past bij Culemborg".

Meer informatie: www.odensehuisculemborg.nl of Renée Lankwarden 06-50593333.