Oefenpand voor de brandweer

CULEMBORG Het grote vervallen huis aan de Dr. Hockesingel dateert uit 1936. De beheerder is een makelaar; met diens toestemming wordt het sinds een jaar door de brandweer maandelijks gebruikt als oefencentrum. Klaas den Haan vertelt als 'Specialist Opleiden en Oefenen' wat er gebeurt tijdens zo'n oefening.

door Eric Jansen

De Culemborgse brandweer vormt binnen de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een cluster met Buren, Beusichem, Lienden en Maurik en heeft zo'n 140 mensen in dienst. Culemborg heeft veertig brandweerlieden, allen betaalde vrijwilligers die twee jaar lang intensief zijn opgeleid en een baan hebben naast dit werk. Jaarlijks oefenen zij hun vaardigheden in de verschillende oefencentra in de omgeving.

De oefening

Den Haan: ,,Van tevoren zijn doelen opgesteld voor de oefening en is de omgeving geïnformeerd. Samenwerking en veiligheid zijn de belangrijkste doelen. Omdat er in het huis geen echte brand kan worden beoefend, wordt er gebruik gemaakt van gesimuleerde omstandigheden. Zo kan een schoorsteenbrand nagebootst worden door een zogenaamde 'knetter'- en rookmachine, of worden de deelnemers aan de oefening geblindeerd. Een tankauto met zes en een hoogwerker met drie personen gaan het huis in en moeten handelen naar de aard van de brandmelding. Per etage wordt gekeken of er nog personen in het pand aanwezig zijn of dat er bijvoorbeeld iemand van het dak moet worden gehaald met de hoogwerker."

De ervaring leert dat kinderen zich in een brandend huis verstoppen, zodat tijdens de oefening ook achter schotten gezocht moet worden naar personen. Een oefendoel kan ook zijn te letten op slechte vloeren. Brandweerlieden doen dit door extra te stampen op de vloeren als ze ruimtes binnen komen. Er wordt ook weleens oud meubilair geplaatst, om de oefening te bemoeilijken. Ondertussen bekijken waarnemers hoe alles verloopt, want na afloop wordt de hele oefening met elkaar geëvalueerd.

In Culemborg vinden zo'n 350 meldingen plaats bij de brandweer. Het korps is doorlopend op zoek naar nieuwe collega's. Men kan hierover contact opnemen met Klaas den Haan op 088-4575914 of klaas.den.haan@vrgz.nl