• THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG
  • THEO VAN DAM CULEMBORG

Officieel startsein nieuwbouw zorgwoningen

CULEMBORG STMR, Syndion, Stichting Wooninitiatief Culemborg (SWC) én KleurrijkWonen hebben donderdag 5 maart het officiële startsein gegeven voor de bouw van zorgwoningen aan de Distelvlinder- en Vuurvlinderlaan in Culemborg. Het project draagt de naam BelleVie en omvat vier gebouwen. De eerste appartementen worden al in juli 2015 opgeleverd aan bewoners van SWC en Syndion. Van Wijnen Projectontwikkeling Oost is vanaf het begin samen met Buro SBH betrokken bij de uitwerking van dit project.

Woningcorporatie KleurrijkWonen, STMR, Syndion en SWC werken samen aan de realisatie van deze levensloopbestendige wijk. Van Wijnen Arnhem realiseert de bouw van de zorgwoningen. Ron Axt, bestuurder STMR: ,,Door samen te werken, vullen we elkaars kracht aan. Samen met BonVie, onze wijkteams en deze nieuwe woningen creëren wij een woonzorgzone waar het goed leven is. We dragen bij aan de zelfredzaamheid, cohesie en

leefbaarheid in de wijk en brengen de zorg en diensten weer meer in de wijken terug. Hierdoor kunnen mensen met een zorgbehoefte of beperking gewoon in hun eigen vertrouwde wijk blijven wonen." Tjapko van Dalen, directeur bestuurder bij KleurrijkWonen vult aan: ,,Wij zijn blij dat we opnieuw een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ondersteunen van mensen die graag zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben. Er is veel behoefte aan deze woningen in Culemborg."

NIEUWE ELISABETH-HOF Een deel van de nieuwbouw vervangt woonzorgcentrum Elisabeth-hof in Culemborg. Bewoners verruilen begin 2016 hun verouderde onderkomen aan de Van Pallandtdreef voor de nieuwbouw aan de Vuurvlinderlaan. Maximaal 32 bewoners nemen hun intrek in de speciale woonvorm met kleinschalige zorg, gericht op mensen met dementie (gebouw D). Ook de andere bewoners van de Elisabeth-hof verhuizen begin 2016 naar de nieuwbouw aan de Vuurvlinder. Deze bewoners gaan wonen in een van de 54 appartementen (gebouw A en B) en ontvangen van de verpleegkundigen en verzorgenden van STMR de benodigde zorg en ondersteuning, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Zij komen bij de klant thuis en ondersteunen daar waar nodig. STMR doet dit met een team van deskundige medewerkers, werkzaam in de woonomgeving van de klant. Zo is er ook voor iedereen met een intensieve zorgvraag de mogelijkheid om hier te wonen.

GOEDE BEGELEIDING In samenspraak met de familie en mantelzorgers zorgt STMR voor een goede overgang van de huidige bewoners van het woonzorgcentrum Elisabeth-hof naar de nieuwe locatie. Op basis van de individuele woonwensen ondersteunen zij de bewoners met het samenstellen van het zorg en dienstverleningsarrangement. Ook worden de bewoners geholpen met de verhuizing.

In de acht appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme combineert SWC privacy en professionele zorg. Dat doen ze samen met Syndion. Syndion realiseert in hetzelfde gebouw als de SWC ook acht appartementen voor cliënten met Niet-aangeboren Hersenletsel (NaH). Voor de bewoners in beide woonvormen zal Syndion de dagelijkse ondersteuning en begeleiding bieden.

Foto: Mevrouw Meydam-van Daalen, de langst wonende bewoner van De Elisabeth-hof, plaatste samen met anderen de eerste steen.