• Arjan Pothuizen (midden) onthult samen met de juryleden het Ultieme Kuilenburgse Woord

    Agnes Corbeij

Ooievaarskokkie is Het Ultieme Kuilenburgse Woord

CULEMBORG Op de 700ste verjaardag van Culemborg werd donderdagavond in het stadhuis bekend gemaakt dat Ooievaarskokkie gekozen is tot Het Ultieme Kuilenburgse Woord. Voor wie het woord niet kent: een ooievaarskokkie is een lieveheersbeestje. De verkiezing werd georganiseerd door de Culemborgse Courant en echte Kuilenburger Arjan Pothuizen.

Tientallen Culemborgers stuurden woorden in, waarvan zij vinden dat dit echte Kuilenburgse woorden zijn. De jury bestond uit burgemeester Gerdo van Grootheest, Yvonne Jakobs, lid van Voet van Oudheusden, Els van Hooff, onze columnist, en de Kuilenburgers Frans Waroux, Julia Suitela en Reda El Makhloufi. Frans is ridder in de Orde van Oranje Nassau, Julia is leerlinge van het KWC en heeft Molukse roots, Reda is leerling van Lek en Linge en heeft wortels in Marokko. 

De jury kwam tot een top vijf, waar lezers van de Culemborgse Courant op gestemd hebben. Ook het woord Hug(gie) kreeg veel stemmen, maar Ooievaarskokkie bleek toch overduidelijk de winnaar. De Culemborgse Courant liet het woord op een straatnaambord drukken en dit bord werd overhandigd aan Van Grootheest, met het uitdrukkelijke verzoek hier een mooie plaats voor te vinden in de stad Culemborg. Van Grootheest gaf aan deze vraag voor te leggen bij de straatnaamcommissie van de gemeente.

Het doel van de verkiezing was aandacht te vragen voor het lokale dialect en het Ultieme Kuilenburgse Woord te vereeuwigen. Die missie lijkt geslaagd. Wie weet woont u binnenkort op Ooievaarskokkie nummer 7.