Op zoek naar ideeën voor een actieplan Binnenstad

CULEMBORG ,,Een levendige binnenstad, dat willen we allemaal." Wethouder Huub van Oorschot is heel stellig. ,,Daarom hebben we een kerngroep Binnenstad gevormd, met betrokken Culemborgers en ondernemers. Zij hebben een binnenstadsvisie opgesteld en daarin de kwaliteiten van de stad benoemd, zoals historie, centraal in Nederland, verrassend, gastvrij en mooi. Culemborg heeft ook kenmerken van een Vrijstad zoals open en toegankelijk en vertier, met winkels, terrassen, restaurants, evenementen. Maar wat vinden Culemborgers en bezoekers van onze stad, missen ze iets?"

Raijmond Rison, secretaris van de Culemborgse ondernemersvereniging VOC, vult aan: ,,De binnenstad moet als een huiskamer van Culemborg voelen, zodat je er graag komt, op elke tijdstip van de dag. Natuurlijk om aankopen in de stad te doen. Maar het zou toch heerlijk zijn als ook 's avonds na zessen de terrasjes goed gevuld zijn?"

IDEEËN VAN CULEMBORGERS Wat maakt het dat mensen graag in de binnenstad komen? Huub van Oorschot en Raijmond Rison bruisen van de ideeën om de binnenstad aantrekkelijker en levendiger te maken: meer groen, gratis wifi, een muziektent op de Markt... Maar ze willen juist van Culemborgers horen wat zij belangrijk vinden. Daarvoor heeft de kerngroep Binnenstad een website gemaakt waar mensen eenvoudig hun mening kunnen geven. Deze website, binnenstadsvisieculemborg.wordpress.com, is tot 30 september 2015 in te vullen. Nog belangrijker is dat men hier ideeën voor de binnenstad kan doorgeven. ,,Die ideeën gebruiken we om een actieplan op te stellen om de binnenstadsvisie te verwezenlijken. Daar hebben we de inwoners hard bij nodig", zegt Van Oorschot. ,,En inzenders maken kans op een dinercheque van restaurant Andermaal!" In september worden de eerste resultaten van de enquête met inwoners besproken, die uitnodiging volgt.

Dat de ondernemers in Culemborg meedenken, spreekt vanzelf. Rison: ,,Natuurlijk! De ondernemers en de gemeente hebben een gezamenlijk belang. Daarnaast gaan we als VOC in september in samenwerking met Theater De Fransche School een inspirerende avond organiseren. Het is belangrijk dat de ondernemers in de binnenstad ook samen actief zijn, je kunt het niet alleen."

Op de foto: Huub van Oorschot (links) en Raijmond Rison willen zoveel mogelijk ideeën voor de binnenstad Culemborg krijgen