• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Opening expositie "Lang leve Gispen - een leven lang Gispen"

CULEMBORG In het Elisabeth Weeshuis Museum vond zaterdag 1 oktober de feestelijke en drukbezochte opening plaats van een bijzondere expositie ter ere van het 100-jarig bestaan van de Culemborgse meubelfirma Gispen.

De titel van de expositie "Lang leve Gispen - een leven lang Gispen" verwijst naar het eeuwfeest en de warme betrokkenheid van het personeel onderling én bij het wel en wee van het bedrijf. Hoewel er prachtige Gispen-meubels te zien zijn, gaat het in de tentoonstelling niet primair om de producten. Het personeel staat in de schijnwerpers. Hun verhalen zijn via koptelefoons te beluisteren.

Directeur Nicole Spaans hield het openingswoord en haalde de twee inspirators van de expositie naar voren: Jesse Krol van het weeshuismuseum en Henk Bijma van de Stichting Gispen Collectie. Zij gaven weer hoe de samenwerking tussen het museum en de stichting tot stand kwam en was verlopen. Hierna was het woord aan Wim Dingemans, die al 47 jaar werkzaam is bij Gispen. Hij vertelde over de geschiedenis van het bedrijf. Van de 100 jaar is Gispen 82 jaar gevestigd in Culemborg.

Hierna kregen de aanwezigen een voorproefje van de theaterwandeling "De geest van Gispen". Hieruit werd de act "Stofjas" uitgevoerd door drie spelers van Theaterjuf Sandra van Wijk. Het scenario is geschreven door Roland van den Bergh. "De geest van Gispen" is in het weeshuismuseum te zien op 1 en 2 april 2017. Op www.weeshuismuseum.nl staat meer informatie. Tot slot konden de vele aanwezigen de tentoonstelling gaan bekijken en werden ze rondgeleid door conservator van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Sylvia van Schaik, tevens Gispen-kenner en -auteur.

Op foto 1 en 2 De act "Stofjas" uit de theaterwandeling "De geest van Gispen" uitgevoerd door drie spelers van Theaterjuf Sandra van Wijk. Foto 3 en 4 De opening door Gispen-medewerker Wim Dingemans en op foto 5 huldigt directeur Nicole Spaans de twee inspirators van de expositie: Jesse Krol van het weeshuismuseum en Henk Bijma van de Stichting Gispen Collectie.