• Gemeente Culemborg

Oppositie start petitie tegen de btw-verhoging

CULEMBORG Thijs Heemskerk van de SP roept inwoners van Culemborg op de petitie tegen de in het regeerakkoord opgenomen btw-verhoging te ondertekenen.

door Brigitte Vergouwen

Heemskerk: ,,De btw-verhoging treft iedereen en vooral de mensen met lage inkomens. Dit is ongeveer 20% van de mensen in Culemborg. Er leven al kinderen in Culemborg in armoede. Het effect hiervan op die kinderen moeten we tegengaan. De btw-verhoging verslechtert hun situatie. Ook draagt de btw-verhoging niet bij aan de kleinere ondernemer wiens prijzen stijgen."

Drie linkse oppositiepartijen in de landelijke politiek - SP, PvdA en GroenLinks - is een petitie gestart tegen de btw-verhoging in het regeerakkoord. Het kabinet wil de btw voor bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, de kapper en het openbaar vervoer verhogen van 6% naar 9%. SP, PvdA en GroenLinks zijn een landelijke actie gestart die inmiddels steun krijgt van meerdere partijen en organisaties, zoals Partij voor de Dieren, 50plus, FNV, ANBO, Patiëntenfederatie Nederland.

De petitie is te vinden op de website geenbtwverhoging.nl. Volgens deze site ,,wil het kabinet de btw ook verhogen voor de fietsenmaker, boeken, groenten en fruit, geneesmiddelen, concertkaartjes en het openbaar vervoer. Tegelijkertijd verlaagt ze voor vrijwel hetzelfde bedrag de winstbelasting voor grote bedrijven. De boodschappen worden duurder, de winsten van multinationals groter. Dat geeft weinig vertrouwen voor de toekomst".

Inmiddels hebben meer dan 50.000 mensen de petitie ondertekend.