• De Roos van Culemborg

Organist Geerten Liefting begeleidt stomme film van Buster Keaton 'The General'

CULEMBORG Een prachtige zomeravondvoorstelling op donderdag 25 juli in de Grote of Barbarakerk van Culemborg, Grote Kerkstraat 2. Precies 300 jaar oud is het majestueuze Verhofstadtorgel in de kerk.

Psalmen en gezangen begeleiden en prachtige concerten geven, dat deden en doen ze de organisten van toen en nu. Geerten Liefting, groot improvisator met eerste prijzen over de hele wereld, kan er ook iets anders mee: een stomme film muzikaal tot leven wekken.

Neem 'The General' van Buster Keaton, een stomme film van vlak voordat het geluid doorbrak. Het is het verhaal van Johnnie Gray, gespeeld door de fameuze komiek Buster Keaton, die naar Georgia gaat om de twee liefdes van zijn leven te zien. Allereerst zijn verloofde Annabelle Lee (Marion Mack) maar ook zijn locomotief die als bijnaam The General heeft. Dan breekt de Amerikaanse Burgeroorlog uit en het verhaal komt letterlijk en figuurlijk op stoom. Een aangrijpend spektakel van liefde, treinen, oorlog, verraad en mannenmoed.

Na aanvankelijk (1926) beperkte successen wordt de film nu gezien als een icoon van de Amerikaanse filmindustrie. De vele avonturen geven de organist alle gelegenheid te schitteren bij het begeleiding van de avonturen van Johnnie en Annabelle.

Liefting (1983) is organist in Woerden en de Domkerk van Utrecht. Verder componeert en dirigeert hij maar zijn echte specialiteit is het improviseren op onverwachte thema's en zoals vanavond bij een schitterende film. Een late avondvoorstelling want het moet al wat donker zijn in de kerk.

Aanvang: 22.00 uur, kerk open: 21.30 uur. Toegang vrij, hoed gaat rond. Einde: rond 23.15 uur. Organisatie: Muziek in de Grote Kerk i.s.m. de Roos van Culemborg. De avond is een onderdeel van het festival 'Klank van de Stad' rond het 300-jarige orgel. Voor alle verder informatie: www.verhofstadorgel.nl