• Drie organisaties bundelen hun krachten.

    Henriett Somlai

Oud zijn.Wanneer begint dat?

CULEMBORG Elk Welzijn, Stichting Senioren Collectief en KBO/PCOB bundelen hun krachten voor meer afstemming en bereik van het aanbod aan senioren in Culemborg. Na een succesvolle Seniorendag vorig jaar kon de verdere samenwerking niet uitblijven.

door Henriett Somlai

Ze delen een gezamenlijke missie: iets waardevols betekenen voor alle ouderen. Belangrijke toevoeging is dat ze dat niet langs elkaar, maar met elkaar willen bereiken. Regelmatig overleg, afstemming van plannen en het gezamenlijk presenteren van activiteiten zijn onderdelen van de samenwerking.

Voorzitter van de Stichting Senioren Collectief, Hennie Smidt is blij met de samenwerking. ,,Wij zijn ervaringsdeskundigen. In de praktijk merk ik dat we anders denken dan de hulpverleners die vaak jonge mensen zijn. Samen komen we een eind", vertelt ze. ,,Het begint al met de vraag: wanneer ben je oud? Vaak zijn mensen boven de zeventig nog actief in de samenleving, de definitie van ouderen verschuift naar tachtig jaar. Ik merk dat als je grijzen haren hebt je al snel als oud wordt bestempeld, terwijl senioren nog volwaardige mensen zijn van de maatschappij."

Culemborg telt ongeveer 3.000 bewoners boven de leeftijd van 65 jaar. Deze organisaties bereiken actief ongeveer vierhonderd senioren. Daarnaast beschikt Stichting Senioren Collectief over 1500 adressen waar ze het informatieboek De Kijker naartoe sturen, boordevol informatie voor de leeftijdsgroep. Bianca Tofohr van Elk Welzijn vindt dat het bereik nog hoger kan: ,,We hebben veel te bieden aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. We werken met vrijwilligers die ons daarbij ondersteunen. Door de krachtenbundeling zullen we steeds meer activiteiten kunnen organiseren waar we de senioren mee hopen te bereiken. En we willen ook onderzoeken hoe de vergrijzing bij stadsbewoners met andere culturele achtergronden verloopt. Waar hebben zij behoefte aan?"

Theo Slagboom is algemeen lid van Stichting Senioren Collectief: ,,We moeten de mensen die minder assertief zijn helpen om hulp te vragen. Want dat kan een drempel zijn. Ik hoop dat dit artikel bijdraagt aan de extra zichtbaarheid en vindbaarheid naar steun." Meer informatie: www.elkwelzijn.nl.