• De Roos van Culemborg

Duo-expositie Rop Phillippi en Mieneke ter Horst

CULEMBORG Onlangs presenteerde Rop Philippi bij cultuurcafé Vollin in de Tollensstraat zijn boek 'Omzien'. Daarin doet hij op imponerende manier verslag van tientallen jaren kunstenaarschap. Bij alle wisselingen, verandering in stijl en experimenten is één ding zeker: het grote gebaar is Philippi niet vreemd. Zijn werkruimte is de Binnenpoort.

Mieneke ter Horst werkt anders. Haar specialiteit is portretteren. Zij hanteert daarbij een tijdrovende en uiterst precieze lag-voor-laag techniek. In het atelier aan de Dahliastraat werkt ze gestadig door aan een indrukwekkend oeuvre. Het bijzondere is nu dat deze twee kunstenaars, totaal verschillend in stijl, al tientallen jaren met elkaar getrouwd zijn. De Roos van Culemborg is nieuwsgierig hoe dat werkt en nodigde het duo uit samen te exposeren in de intieme ruimte van Kattenstraat12, artistieke broedplaats in – de lezer raadt het – de Kattenstraat.

Naast aandacht voor het werk van beiden zijn er specifieke vragen. Hoe werkt dat nu, twee kunstenaars onder een dak? Zijn het twee eilanden of is beïnvloeding onvermijdelijk en zelfs wenselijk? Beiden komen aan het woord.

Rop Philippi bij de opening op zaterdag 7 september, 16.00 uur. Hij gaat in op deze vragen en vertelt over de tot stand komen van zijn boek en wat dat in een kunstenaarsleven te weeg brengt, Mieneke ter Horst sluit de expositie af. Met haar gaat de Roos in gesprek over de bijzonderheden van het portretteren en over leven in een kunsthuishouding. Zaterdag 28 september 16.00 uur in de galerie.

De Roos van Culemborg start hiermee een serie duo-exposities van kunstenaars die wat 'met elkaar hebben'. Kattenstraat12 is in de weekenden geopend en door de week bij activiteiten. Binnenlopen kan altijd. Toegang is gratis.