• Vlnr: de drie voorzitters Jeroen Collignon (van KEC), Rob van Tuil (Pieter Aafjes) en Carlo van Schaik (Concordia)

    Ed te Boekhorst

Eerste 'Culemborgse Muziekparade' in de Gelderlandfabriek

CULEMBORG Op 7 september vindt in de Gelderlandfabriek voor het eerst het bijzondere evenement 'de Culemborgse Muziekparade' plaats. Het is een nieuwe samenwerking tussen de muziekkorpsen Pieter Aafjes, Concordia en Kunsteducatie Culemborg (KEC).

door Eric Jansen

Voorzitter van de KEC en gitarist Jeroen Collignon vertelt: ,,In het voorjaar ontstond het idee met elkaar te gaan samenwerken. We wilden iets gaan organiseren waarmee we Culemborgers voor het eerst of opnieuw weer aan het spelen krijgen en enthousiast kunnen maken voor muziek."

WORKSHOPS De middag start als 'opwarmer' met een samenspel van ongeveer vijftig muzikanten van Pieter Aafjes, Concordia en KEC in de theaterzaal. Dit onder leiding van Pieter Aafjes' dirigent Maarten van Kolk. Daarna vinden er -verspreid over de Gelderlandfabriek- workshops plaats, waarvoor de deelnemers zich kunnen opgeven. Hierin kan men kennis maken met een instrument of oefenen met een eigen meegebracht instrument. Zo zullen er violen, koperblaasinstrumenten, cello's, gitaren en keyboards te vinden zijn waarop deelnemers kunnen oefenen. Als een instrument niet bevalt, kan men gewoon een ander proberen in een volgende workshop. De workshops bestaan uit kleinere groepen, begeleid door muziekdocenten van KEC.

FINALE Naast kennis maken met een instrument wordt er in de workshops ook geoefend voor het muziekstuk dat als finale van de middag met alle deelnemers en muzikanten zal worden gespeeld. Dit muziekstuk is geschreven voor de diverse instrumenten en meerdere niveaus van kunnen. Het is dan de unieke gelegenheid in de theaterzaal samen te kunnen spelen met de leden van Pieter Aafjes, Concordia en KEC in het zogenaamde "Aanschuiforkest". Dat zal qua organisatie zeker ook een uitdaging zijn voor Concordia's dirigent Henk Houben.

Collignon is enthousiast over het aankomend evenement: ,,De organisatie van de Muziekparade was niet mogelijk geweest zonder medewerking van de Gelderlandfabriek en het Cultuurfonds Culemborg. We zouden het graag jaarlijks willen laten plaatsvinden omdat we het zien als een evenement wat echt kan groeien".

De Culemborgse Muziekparade vindt plaats op 7 september van 1 uur tot half 4. Deelname is kosteloos, men hoeft zich niet van tevoren op te geven. Verder info: www.deGelderlandfabriek.nl