• import

INGEZONDEN: De oude strontkeet

In de Culemborgse Courant van 14 augustus stond  een artikeltje over het slopen van woningen aan de Otto van Reesweg en de Gelddijk.
In dit artikeltje werd de vraag gesteld of het wel waar was dat er vroeger een 'strontkeet' was op de plaats van de woningen. Na de oorlog werd er achter de poort, in de jaren veertig en vijftig, plaats gemaakt voor het storten van vuil en stront. Als men de Viaanse poort passeerde richting het veld en later de wijk Achter de Poort, zag men rechts de hierboven aangegeven stortplaatsen.
Het was in die jaren gebruikelijk dat in vele woonwijken van Culemborg de uitwerpselen van bewoners, die zij in een emmer met hengsel opvingen, wekelijks werden opgehaald door de strontkar. Ook werden de schillen en resten van etenswaren door de schillenboer opgehaald.

In 1957 werden de woningen aan de Otto van Reesweg gebouwd en aansluitend de woningen aan de Gelddijk. De woningen aan de Otto van Reesweg kwamen op het terrein van de stortplaatsen, de Gelddijk was een smal landpad, achter de stortplaats. Hier kwamen de woningen van de Gelddijk.
Ik weet dit nog precies want ik was betrokken bij de bouw. Ik werkte bij het installatiebureau Vermeulen uit Culemborg als loodgieter, gasfitter en elektromonteur. In alle woningen heb ik het gas, water en elektriciteit aangebracht.

Het waren fijne jaren. Kort geleden zag ik de woningen leeg staan en moest ik terug denken aan die tijd, het ontstaan van Achter de Poort.

Kees Molders, Vught.