• Rias Immink
  • Joyce van den Berg

Overweldigende opkomst lawaaidemonstratie voor familie Andropov

CULEMBORG De Markt van Culemborg werd woensdag gevuld met het geluid van trommels, toeters, joelende leerlingen en de bemoedigende woorden van burgemeester Van Grootheest. Leerlingen van ORS Lek en Linge, basisschool Blink én inwoners van Culemborg demonstreerden in groten getale tegen de uitzetting van familie Andropov, zaterdag naar Oekraïne. De opkomst was overweldigend.

De Culemborgse scholen zette in korte tijd een lawaaidemonstratie op poten waar honderden mensen aan meededen. Van Grootheest complimenteerde de leerlingen en medewerkers van basisschool Blink en Lek en Linge, de Culemborgse gemeenteraad en de inwoners van de stad voor de enorme betrokkenheid.

De burgemeester benadrukte dat in moeilijke tijden juist de samenhorigheid van de stad opvallend is. De Culemborgse samenleving heeft afgelopen tijd flink wat voor z'n kiezen gehad. We hebben laten zien dat we één stad, één samenleving zijn. Wat je afkomst of geloof ook is, dat doet er in deze stad niet toe. Wij zijn allemaal Culemborger."

De burgemeester beklemtoonde dat de vijf gezinsleden van familie Andropov net zo Culemborgs zijn als de rest van haar inwoners. ,,Zij horen bij ons." Dat heeft de stad samen laten horen, tot in Den Haag toe.

Het gezin werd vorige week donderdag van hun bed gelicht en vastgezet in een detentiecentrum in Zeist. Als de staatssecretaris geen gebruik maakt van zijn zogenaamde discretionaire bevoegdheid, wordt het vijftal zaterdag uitgezet naar Oekraïne.