• Pauline Zwart en Rick van Unnik

    Pauline Zwart

Pauline Zwart schildert 7 bekende Culemborgers

CULEMBORG De Culemborgse Pauline Zwart heeft zeven bekende Culemborgers geportretteerd.

door Eric Jansen

Als klein meisje al tekende en schilderde Pauline Zwart. Ze haalde later haar lesbevoegdheid voor Nederlands en tekenen en geeft nu alweer ruim twintig jaar les op Lek en Linge. Daarnaast schildert ze landschappen, stillevens en portretten. Enkele jaren geleden haalde ze haar diploma aan de kunstacademie. Schilderen en lesgeven aan leerlingen op school vindt ze een fijne combinatie.

Zwart wilde graag een serie portretten maken en dat verbinden aan het 700-jarig bestaan van Culemborg. Na overleg met de gemeente werd het uiteindelijke plan om zeven bekende Culemborgers te portretteren; in december worden alle doeken geëxposeerd in het gemeentehuis.

Zwart hanteert bij elk doek dezelfde werkwijze: ze bezoekt haar model thuis, praat, maakt veel foto's en dan wordt er enkele uren model gezeten. In deze uren probeert Zwart het specifieke van haar model "te pakken te krijgen". In haar atelier thuis voltooit ze vervolgens het schilderij, met behulp van foto's. Zo zijn er inmiddels al drie portretten klaar: van Joost van Rijn (directeur van Lek en Linge), Rick van Unnik (stadsbekendheid) en columniste Els van den Hooff, die in tranen was toen zij haar portret voor het eerst zag. De geportretteerden kochten hun portret na voltooiing. Momenteel is Zwart nog bezig met de portretten van Yvonne Jacobs (van Genootschap Voet van Oudheusden) en burgemeester Gerdo van Grootheest. De namen van de twee andere modellen zijn nog even geheim.

WORSTELING Zwart probeert gemiddeld anderhalve dag per week te schilderen, naast haar werk op Lek en Linge. Naast dat een doek haar ongeveer honderd uur werk kost, kan het schilderen een 'worsteling' voor haar zijn: ,,Tijdens het schilderen varieert mijn stemming van heel erg gelukkig zijn tot bijna gaan huilen. De geportretteerde lijkt soms onder mijn vingers weg te glippen, dan vraag ik me af hoe ik hem weer terug krijg. Inmiddels weet ik dat het uiteindelijk altijd wel weer goed komt. In het schilderij van de burgemeester bijvoorbeeld had hij op een gegeven moment echt een jasje aan, zoals ik hem geschilderd had en kon ik weer tevreden zijn".

De Culemborgse Courant publiceert komende maanden foto's van de portretten.