• Henk van de Haar

PEER + Parel in Gelderlandfabriek

CULEMBORG Twee vliegen in één klap op vrijdag 15 februari in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Eerst houden deelnemers van de aanstaande popcompetitie Parel van de Betuwe de officiële aftrap, daarna zijn in de serie OnStage optredens van Parelwinnaar in 2018 Spark of Sanity en de Zeeuwse live-sensatie PEER die vorige week in Paradiso zijn debuutalbum presenteerde.

In maart gaat de dertigste editie van Parel van de Betuwe van start. Na voorrondes in Tiel in Beusichem, volgt in april de finale in Zinder, ook Tiel. Deze popcompetitie vond in 1990 zijn oorsprong in Buren en had met het Tielse Urf, Runt en Rukvet Nr 7 de eerste winnaar. Vele honderden muzikanten uit de Betuwe en ook daarbuiten hebben de Parel op hun cv staan. Op 15 februari verzamelen de deelnemers van de komende lustrumeditie zich in de Gelderlandfabriek om in de vooravond een aantal workshops te volgen die hen als muzikant een stapje verder kunnen helpen.

Om 20.30 uur gaan de deuren ook open voor publiek dat samen met de Pareldeelnemers twee optredens krijgt gepresenteerd. Om te beginnen van het Zaltbommelse Spark of Sanity, dat door de tijd heen veel verschillende stijlen heeft gespeeld om uiteindelijk uit te komen bij een eigen sound. De band laat zich inspireren door Britse pop-rock en het ruigere Amerikaanse geluid. Dankzij de Parelwinst mocht Spark of Sanity afgelopen jaar optreden op Appelpop in Tiel en het Botte Bijl Festival in de Gelderlandfabriek.

Aan PEER de eer om de avond in stijl af te sluiten. Dat is het jonge kwartet, in 2014 ontstaan in Middelburg, wel toevertrouwd. Met hun mix van energieke indierock en aanstekelijke Britpop traden de Zeeuwen al op tijdens Concert At Sea, deden ze voorprogramma's voor provinciegenoten Bløf en Racoon, waren ze te zien bij DWDD, deden ze mee aan de Popronde en reisden ze zelfs eind 2017 naar een festival in het Indiase Bombay. Vorig jaar stond voor PEER in het teken van de opnames van de debuutplaat Laughing About IT Is Far More Exciting, die afgelopen 9 februari in de Amsterdamse poptempel Paradiso ten doop werd gehouden.

De deuren van De Gelderlandfabriek aan Stationsweg 7 gaan voor het publiek open om 20.30 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop aan de deur of via

www.degelderlandfabriek.nl.