• Ruim 2000 mensen hielden donderdag een lawaaidemonstratie tegen de dreigende uitzetting

    Rias Immink

Picknick en wake bij detentiecentrum voor familie Andropov

CULEMBORG De groeiende groep mensen die zich verzet tegen uitzetting van de Culemborgse familie Andropov naar Oekraïne roept op tot deelname aan een solidariteitspicknick en -wake bij het detentiecentrum in Zeist, waar de familie vastzit. 

 

Maksim (14), zijn broertje Denis (10) en zusje Arina (5) en hun ouders dreigen zaterdagochtend het land uitgezet te worden. Hun klas- stads- en landgenoten doen een ultieme poging ze hier houden met een picknick en een wake voor Detentiecentrum Zeist, waar ze tot hun vertrek vastgehouden worden. De wake, die wordt georganiseerd en ondersteund door de PopUpKerk, burgerbeweging DeGoedeZaak, de Raad van Kerken en basisschool Blink uit Culemborg, begint vrijdag 6 juli om 16:00 uur en duurt tot en met zaterdagochtend 7 juli.

Detentiecentrum Zeist ligt aan de Richelleweg 13 in Soesterberg.

 

Maksim, Denis en Arina hebben geen afscheid kunnen nemen van hun klasgenoten en vrienden in Culemborg. Ineens waren hun plekken in de klas leeg. Afgelopen donderdagochtend werden ze in alle vroegte van hun bed gelicht en gevangengezet in Detentiecentrum Zeist.

De drie kinderen zijn geboren en getogen in Nederland. Hun ouders vluchtten 17 jaar geleden uit Oekraïne naar Nederland. Buren, klasgenoten, leraren en de scholen van de drie kinderen reageerden geschokt op het nieuws en zijn diverse acties gestart. De wake is een ultieme poging hem over te halen dat te doen. Tweeduizend leerlingen, ouders en stadgenoten demonstreerden woensdag in Culemborg. Meer dan 9.000 mensen ondertekenden een petitie om hen te laten blijven. Nog eens ruim 5.500 mensen stuurden staatssecretaris Harbers een brief met hetzelfde verzoek. Verder ging er een PardonAlert uit.

De voltallige gemeenteraad van de gemeente Culemborg staat achter het gezin en het college van B en W sprak bij monde van burgemeester Van Grootheest: ,,Wij willen een gemeente zijn waar een ruimhartig kinderpardon mogelijk moet zijn. Een gemeente die altijd handelt in het belang van het kind. We hopen op een positieve reactie opdat het gezin Andropov in alle rust verder kan werken aan een toekomst in Culemborg."

Staatssecretaris Mark Harbers heeft de laatste strohalm in handen: hij kan gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid, en zo het gezin in Nederland houden.