• Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes

Pieter Aafjes wint 1ste prijs met zeer hoge cijfers

CULEMBORG Voor de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes was het 5 jaar geleden dat het deelnam aan het het KNMO-concours in Enschede, waar de vereniging afgelopen zaterdag weer de strijd aanging om te kijken of ze nog steeds thuis horen in de eerste divisie, vroeger de bekende Vaandel-afdeling. Tien orkesten hadden zich voor het weekend 11/12 november ingeschreven. Om een eerste prijs te halen moet een vereniging van de 100 te behalen punten er 80 bij elkaar spelen. Bij 90 punten of meer is het een eerste prijs met onderscheiding.

De verenigingen worden beoordeeld op 10 onderdelen: Intonatie, klankvorming, klankbalans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De verwachtingen bij de muzikanten van Pieter Aafjes waren hoog gespannen. Want het was het eerste concours o.l.v. de nieuwe chef dirigent Arjan Gaasbeek. De laatste maanden is er intensief gerepeteerd.

Het orkest opende zaterdag met een inspeelwerk van Oscar Navarro, de pasodoble "Andres Contrabandista" waarmee Arjan Gaasbeek met zijn orkest gelijk de juiste toon wist te zetten voor de twee concourswerken. Na het inspeelwerk werd vervolgd met het eerste uit te voeren werk van Aram Chatsjatoerjan de 5-delige suite "The Valencian Widow". Gebaseerd op de Valenciaanse weduwe in het Spanje van de 16e eeuw. Door de musici van Pieter Aafjes werden de bedoelingen van de componist, maar zeker niet te vergeten de muzikale inbreng van dirigent Arjan Gaasbeek, ten volle uitgevoerd.

Het tweede grote werk was El Arca de Noé ook van de Spaanse componist Oscar Navarro. Want door het programma van Pieter Aafjes liep een Spaanse rode draad. In dit werk wordt muzikaal de Ark van Noach uitgebeeld. Gaasbeek en de orkestleden hebben hard gewerkt om dit stuk zo uit te voeren dat het aan alle verwachtingen van de componist en het verhaal voldoet. Een daverende staande ovatie was de beloning voor dirigent en orkest.

De spanning was te snijden in de zaal toen de uitslag bekendgemaakt werd. De orkestleden van Pieter Aafjes wisten dat er goed was gespeeld, dat was ook de opinie van het publiek na het optreden, maar hoe dacht de jury erover? Voor het eerste werk gaven ze 94 punten, het tweede werk 90 punten, en in totaal werden de twee werken beoordeeld met 92 punten, waarmee Pieter Aafjes een eerste prijs met onderscheiding in de wacht sleepte. Voor de muzikale uitvoering, een onderdeel op het juryrapport dat geheel voor rekening van de dirigent komt, kreeg het orkest uit Culemborg een 9.5. Arjan Gaasbeek, treedt daarmee in de voetsporen van Heinz Friesen. De eerste kroon op zijn werk bij Pieter Aafjes. Vol trots en onder groot gejuich van de leden van Pieter Aafjes, mocht voorzitter Rob van Tuil de prijs in ontvangst nemen. Na aankomst in Culemborg werd nog tot in de kleine uurtjes doorgefeest in het verengingsgebouw, waar de serenade van "Het Kapelleke" de feestvreugde nog extra deed verhogen.