• Henriett Somlai

Plezier met piano in de binnenstad

CULEMBORG Wanneer de klanken van piano uit verschillende hoeken van de binnenstad klinken, is het weer tijd voor de jaarlijkse pianowandeling. Op zondag 10 september tijdens Open Monumentendag is het dit jaar zo ver. Het pianofestijn viert haar derde editie. Meer dan veertig pianisten op achttien locaties spelen diverse genres van jazz tot klassiek, van improvisatie tot minimal music.

Pianiste Ellen Verhagen verruilt voor deze gelegenheid haar piano voor haar laptop en voor de verdere benodigdheden die onmisbaar zijn bij de organisatie van het grootschalige evenement. Zij is initiatiefnemer van de pianowandeling die ze eerder in Edam heeft bezocht en dacht: 'dit moet ik naar Culemborg halen'. Haar grote passie voor de klanken van dit instrument is haar drijfveer om samen met haar projectteam flink wat uren te steken in de realisatie van deze muzikale middag in de historische binnenstad. Dit jaar zijn er nieuwe locaties toegevoegd aan de wandeling, bezoekers kunnen bijvoorbeeld van muziek genieten in De Blauwe Schuur en op een ander particulier adres aan de Havendijk. Want, bij dit event gaan ook de deuren open van huizen waar je anders niet zomaar komt. De opening van de wandeling is in de Grote of Barbarakerk waar ook burgemeester Gerdo van Grootheest aanwezig is en een bijdrage aan het programma levert. Wat dat precies is, houdt Ellen nog geheim. ,,Centraal staat voor mij: plezier beleven aan piano spelen en aan pianomuziek luisteren", aldus de organisator. Ze is trots dat dit evenement ook voor jong talent een podium biedt. Regelmatig was zij op scoutingstour bij ORS Lek en Linge. Door in de school piano pop-ups te houden ontmoette ze leerlingen die geïnteresseerd zijn om mee te spelen. Toch zijn de jongste deelnemers basisschoolleerlingen. Leo van den Bandt en Jorn Teurlings zijn beiden tien jaar en spelen nu al de sterren van de hemel.

Het programmaboekje van de pianowandeling is vanaf eind augustus verkrijgbaar bij Boekhandel Tomey en bij de bibliotheek in Het Weeshuis. Daarin staan naast alle locaties en deelnemers ook interessante weetjes over instrumenten en muziek. Pianowandeling Culemborg is een activiteit van Stichting Pro Piano. Info: www.pianoculemborg.nl

Foto: Eén van de locaties van de pianowandeling is Boekhandel Tomey. Ellen Verhagen speelt daar voor die tijd regelmatig een liedje op de piano.