• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Simon Dijk
  • Simon Dijk

Politiek weescafé roept om actie binnenstad

Simon Dijk

CULEMBORG Tijdens het politiek café zondag 7 juni, kwam het onder een pittig zonnetje niet tot een evenzo pittige discussie over de binnenstad. In afwezigheid van de oppositie kwamen ondernemers, burgers en politici tot een conclusie: bruisende visies en vergezichten zijn er genoeg geschreven. Het is nu tijd voor gezamenlijke actie. Als burger en ondernemer uitdragen waar Culemborg trots op is. Met een gemeente die faciliteert en lastige regelgeving weg kan nemen. Komende donderdag valt immers het besluit over plan Spoorzone in de Raad.

Energie is er genoeg in Culemborg, maar ideeën komen niet altijd samen. Dat ziet Gerard van Kilsdonk van 'Het Nieuwe Zeker' in debatten daarover. Hij adviseert ondernemers in een veranderende markt. Meer Culemborgse ondernemers zijn het daarover roerend eens. Zoals Raymond Rison, lid van de Verenigde Ondernemers Culemborg (VOC) en ondernemer bij Shoeby. Zijn droom is alle energie bundelen in plaats van 'te blijven pingpongen over visie'. Veroni van ijssalon Lic werkt er graag aan mee. Ze is lid geworden van de VOC om ,,een bijdrage te leveren aan een stad waar men zoveel organiseert". Manoli Martin-Camuñas Romero van Pioen & Co kijkt, zoals voor parel het Weeshuismuseum, graag samen naar waar de stad trots op is. En Jasper van Everdingen, met zijn stadsuurwerkmakerij, brengt het ambacht terug en koopt als voorbeeld gewoon vertrouwd dichtbij.

POLITIEK Jan Burger, voormalig wethouder in Culemborg, waarschuwt voor de gevolgen van een vertrek van de AH uit de binnenstad. De aanwezige politici willen vooral aan de slag. Al in 2012 diende de PvdA samen met de VVD de motie 'bloeiende binnenstad' in. ,,Nu ligt er eindelijk een aanzet tot een plan", verzucht Marinka Mulder. ,,Het is nu aanpakken die handel. Het teveel aan regels wegwerken, iets doen aan veiligheid, parkeren en de te hoge huren."

Ook Heinrich van Doorn (VVD) gaat voor een gezamenlijk toekomstplan van ondernemers en overheid. ,,De raad maakt daarbij een maatschappelijke afweging, maar neemt alle overwegingen mee." Daarbij doelend op bezwaren van ouderen, verwoord door de heer Buur.

Rinske van Noortwijk (D66) wil ook graag verder: ,,Mooie steden zijn er ook zonder een grote super in de binnenstad. We kunnen ondernemers concreet ondersteunen, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een markt voor streekproducten." Manoli Martin-Camuñas Romero vat ten slotte samen: ,,Laten we samen werken aan een stad om trots op te zijn."

Label:

Spoorzone