• Tanja Moody
  • Tanja Moody
  • Tanja Moody
  • Tanja Moody

D66-raadslid Huib Clarisse stopt met raadswerk

CULEMBORG D66-raadslid Huib Clarisse stopt na vier jaar als raadslid in Culemborg. Op donderdag 3 oktober nam hij aan het einde van de raadsvergadering afscheid van de gemeenteraad. Hij wil zich namens D66 Culemborg nog wel blijven inzetten als commissielid.

door Tanja Moody

Niet meer iedere vergadering verplicht aanwezig hoeven te zijn en meer privé tijd, vooral buiten de schooltijden, zijn de belangrijkste redenen om te stoppen. Méér tijd voor zijn vrouw Dorien, de prachtige tuin, de leesclub, vrienden en vooral ook reizen. Het D66-raadslid dacht er al langer aan om te stoppen, maar wachtte totdat het werk voor de werkgeverscommissie was afgerond. Hij stapte eerder al uit de auditcommissie en het fractievoorzitterschap van D66 Culemborg was enige tijd geleden overgedragen.

DUBBELE JAREN Huib Clarisse werd door burgemeester Gerdo van Grootheest namens de raad en ambtelijke organisatie hartelijk bedankt voor zijn inzet. Er volgden mooie woorden. Pas vier jaar raadslid, maar zijn jaren 'tellen dubbel'. Hij kwam binnen in 2015 tijdens een tumultueuze periode. Bouwde snel vanuit rust, senioriteit, sereniteit en autoriteit een positie op, een 'combinatie die je nauwelijks ziet' aldus de burgemeester. Iets wat veel indruk maakte op andere raadsleden, want 'naar Huib wordt geluisterd!'

ECHTE POLITICUS Een 'echte en open politicus' die dingen voor elkaar kon krijgen. Met de juiste interventies om de meerderheden in de raad te krijgen voor – naar zijn mening – goede dingen in de stad. Met duidelijke standpunten rond de klassieke thema's van D66. Hij werd vaak voor advies geraadpleegd, ook door de burgemeester. ,,Je bent goed geïnformeerd, je hebt oog voor de grote lijnen en belangrijk, je hebt oog voor de financiën." Relativeren ging hem goed af. ,,Na een stevig debat riep je weleens: 'Het is maar Culemborg'. Kortom, je bleef met beide benen op de grond."

TERUGKIJKEN In zijn afscheidsspeech refereert het raadslid naar de Amerikaanse schrijver Mark Twain uit de vorige eeuw, die ooit zei dat 'politici en luiers moet je vaak vervangen om dezelfde reden'. Toen al, maar terugkijkend op de laatste vier jaar, herkent hij zich niet in het negatieve framen van politici, dat al sinds enkele jaren aan de gang is. Hij herkent zich niet in het beeld dat raadsleden niet zouden luisteren en uit eigenbelang handelen. ,,Ik zie twintig betrokken raadsleden en een Culemborgse politiek, die burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan."

WIJZE WOORDEN Afsluitend heeft hij nog enkele wijze woorden voor de gemeenteraad. ,,Zorg met elkaar voor goede keuzes rondom de toekomst van Culemborg. Blijf kritisch, laat je niet in een positie manouveren dat je het uit handen geeft en het muurbloempje van de dansavond wordt. Kies voor èchte innovatie, ook als dit wrijving oplevert met bestaande traditionele organisaties." Als commissielid wil Clarisse zich gaan bezighouden met financiën, de gemeenschappelijke regelingen (GR) en Krachtig Culemborg. ,,Verder heb ik van oudsher geschiedenis gestudeerd. Misschien ga ik wel iets met het archief doen."