• De Gelderlandfabriek naast het station

    eigen foto

Gelderlandfabriek verheugd met steun gemeente

CULEMBORG De Gelderlandfabriek is blij met de fikse financiële impuls van de gemeente Culemborg. Donderdag nam de gemeenteraad met ruime meerderheid een motie aan om 150 duizend euro beschikbaar te stellen. Het bedrag geldt als overbrugging voor de komende twee jaar. Na die periode is de Gelderlandfabriek zo veel verder ontwikkeld, dat de organisatie de eigen broek kan ophouden.

Mark van Dooren en Henkjan Letteboer, samen de directie van de Gelderlandfabriek,  tonen zich bijzonder verheugd over de keuze van de Culemborgse politiek. ,,Het voelt als erkenning. Zonder deze steun zag het er voor ons somber uit. Het is fantastisch dat ook de gemeente Culemborg dit burgerinitiatief ondersteunt. Nu kunnen we samen met de fabriekers, de mensen van het eerste uur die al jaren hun ziel en zaligheid in de Gelderlandfabriek leggen, bouwen aan een volgende fase."

Die plannen voor die volgende stap zijn heel concreet, zegt de directie: ,,We gebruiken nu slechts de helft van het fabriekscomplex. We willen al heel lang ook de rest erbij betrekken. Daarmee vergroten we onze exploitatiemogelijkheden aanmerkelijk. Het streven is om in 2022 volledig op eigen benen te staan."

De Gelderlandfabriek, gevestigd in een vroegere meubelfabriek waarvan het oudste deel uit 1868 stamt, is sinds 2016 een verrassende culturele broedplaats, pal naast het station. Dagelijks wordt de fabriek gebruikt door een zeer gevarieerd gezelschap. ,,Bij ons vind je jonge start-ups naast gerespecteerde ondernemers en een brede waaier aan kunst en cultuur. Met zijn allen doen we er alles aan om naast de andere culturele instellingen een zeer gevarieerd aanbod te verzorgen en een plek te bieden aan allerlei initiatieven uit de stad en regio. We proberen een passende invulling te geven aan een mooi stuk industrieel erfgoed, zodat we deze markante plek voor de stad en de spoorzone kunnen bewaren."