• Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling

Poortgebouw zoals Ausems het wilde

CULEMBORG Binnenkort wordt gestart met de bouw van de eerste woningen op Sprokkelenburg. Het poortgebouw aan de Burgemeester Hoytemalaan (Plantage) dat nu wordt herbouwd is dan nog de enige tastbare herinnering aan het voormalige sportpark.

Het originele poortgebouw, dat in een te slechte staat was om te restaureren, is in 1948 ontworpen door de Culemborgse architect Th. Ausems. In 1949 werd het vervolgens gebouwd maar omdat er in de jaren direct na de oorlog weinig geld ter beschikking was, werd er op tal van punten bezuinigd. Zo was er geen goede fundering en werd het gebouwtje opgetrokken uit straatklinkers. Verder had Ausems een aantal natuurstenen accenten in zijn ontwerp verwerkt maar ook dit was te duur en deze werden vervangen door ordinair stucwerk.

Gelukkig hoeft er nu niet meer zo beknibbelt te worden en zijn de accenten nu wel uitgevoerd in natuursteen en ook de opbouw zelf gebeurt nu met de juiste soort bakstenen, een vrij platte steen die vroeger veel in het Sticht werd gebruikt en speciaal voor dit project moest worden gefabriceerd. Aannemer Rasing verwacht nog 3 à 4 weken nodig te hebben met de afwerking van het poortgebouw.