• 't Praathuis
  • 't Praathuis
  • 't Praathuis

Praathuis-kleuters lopen een geslaagde ochtendvierdaagse

CULEMBORG Ouders en kinderen kijken met veel plezier terug op de 'ochtendvierdaagse' die jenaplanschool 't Praathuis samen met ouders dit jaar voor de kleuters organiseerde. Groep 1 en groep 2 van de onderbouw liepen hierbij elke ochtend een wandelroute van ongeveer een kilometer in de directe omgeving van school. En dat vier ochtenden lang onder de begeleiding van juffen en vrijwillige ouders.

Waar in de ene kleuterklas voluit een 'potje met vet' wordt gezongen is het in de andere muisstil. De jongsten zijn vooral onder de indruk van het groen in 'ecowijk' EVA-Lanxmeer. Of zoals één van de kleuters zegt bij bukken voor een bamboestruik: ,,Kijk, we lopen door de jungle."

Op de derde wandeldag lijkt de regen niemand te deren en al helemaal niet als een juf felgekleurde kinderparaplu's uitdeelt aan kinderen zonder jas. Sommige ouders lijken zelfs opgelucht dat hun dagelijkse gang naar het werk nog even is uitgesteld. ,,Dit wil ik elke dag wel doen", roept één van de hulpouders een ander toe.

Aan het einde van de vierde loopdag staan de kinderen uit de middenbouw –en bovenbouw op het grote schoolplein in een menselijke haag en worden de allerjongsten uitgenodigd om eronder door te lopen. De kleuters worden verwelkomd onder luid gejoel en geklap. Ze krijgen van alle midden- en bovenbouwers ook nog een zelfgemaakte medaille.

Met een appel in de hand, gedoneerd door de commissie van 'Avondvierdaagse Culemborg', staan de kleuters daarna glunderend naast de 'bijna-burgemeester' wethouder Colin Stolwijk (D66), zoals één van de juffen hem noemt. De kleuters zijn bovenal trots dat ook zij een vierdaagse mochten lopen en dat niet alleen hun grotere broers en zussen iets hebben om thuis over op te scheppen.