• Om de dans met het orkest in te studeren zijn extra repetitie-avonden gepland

    Frits Couwenberg, Frits@fcnoir.nl

Première folkloredans 'De Blauwe Lappen'

CULEMBORG Speciaal voor Open Monumentendag 2018 gaat 'De Blauwe Lappen' van folkloristische dansgroep Orient uit Culemborg in première. Hierin wordt het verhaal uitgebeeld van de opstand van de vrouwen in 1650.

,,We zijn als dansgroep gevraagd om mee te werken aan een dansfestijn op zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag", vertelt Lisette Couwenberg van Orient. ,,Onze dansleidster Petra van Koelen stelde voor om een nieuwe choreografie te maken over de opstand van de Blauwlappen in 1650. We hebben gekeken of de dans op de muziek van 'Culemborg dat Klopt!' van Bas Verberk gemaakt kon worden. En dat is gelukt. Leden van het orkest Vranje hebben een nieuwe tekst gemaakt om het verhaal duidelijk te maken."

De kostuums hebben de dansers en andere vrijwilligers zelf gemaakt op basis van de kleding uit de Gouden 17e eeuw. Dit alles is mogelijk met een subsidie van het Cultuurfonds

De Blauwe Lappen gaat in première op Open Monumentendag. Orient treedt enkele malen op met de dans die ongeveer 4 minuten duurt. Het verhaal gaat over de Culemborgse vrouwen die in opstand komen tegen de zoveelste zwaardere belasting op het malen van het graan. Ze trekken in grote groepen richting het stadhuis met hun schorten, hun blauwe lappen, aan lange stokken geknoopt en richten hun woede op de ruiten van het stadhuis. Ook het liefdesverhaal van molenaarszoon Gijssie en Metje komt in de dans tot uiting.

'De Blauwe Lappen' blijft in het repertoire van de folkloristische dansgroep. Hiermee blijft Orient, ook na Open Monumentendag, Culemborg op de kaart zetten.