• Jam, Jazz & Pizza - 2017

    Jord Visser

Programmeur Trudi Bartel over Jam Jazz & Pizza

CULEMBORG Het is een van de succesnummers van de vorig jaar geopende Gelderlandfabriek in Culemborg: Jam Jazz & Pizza. Elke derde zondag van de maand ontvangt 'de fabriek' een gelouterde jazzmusicus die zich laat vergezellen door jonger talent. Programmeur Trudi Bartel weet steeds meer grote namen te strikken.

Neem de eerste jazzmiddag van dit nieuwe seizoen. Op 17 september is de legendarische saxofonist Hans Dulfer te gast. Inmiddels 77, maar nog altijd razend actief. Wie hij meeneemt? ,,Hij heeft natuurlijk een talentvolle dochter, maar die past niet binnen het budget," lacht Trudi Bartel als Candy Dulfer even ter sprake komt. "Maar het publiek zal verrast zijn door gitarist Jerôme Hol. Die is echt virtuoos."

Twaalf jaar geleden ging Trudi Bartel op uitnodiging programmeren voor stichting Escape. Die beheerde het monumentale stadhuis aan de Markt toen dat leeg stond en wachtte op verbouwing. De gratis concerten in de burgerzaal trokken veel volk. Culemborgers bleken nog steeds gevoel voor jazz te hebben, ook al was Jazzclub Culemborg die jarenlang in theater De Fransche School onderdak vond ter ziele. Na enkele seizoenen Escape waarbij ook de stadhuiskelder als podium fungeerde, herhaalde de enthousiaste programmeur het kunstje voor het stadstheater.

In het voorjaar van 2016 is ze gevraagd om voor de Gelderlandfabriek en restaurant una Volta een aantal middagen samen te stellen. ,,We hebben vanaf het begin gekozen voor de formule van meester plus gezel. Het doorgeven van kennis zoals vroeger in de fabriek jeugd werd opgeleid door ervaren meubelmakers. Het extraatje zit hem in de pizzapunt die elke bezoeker krijgt van una Volta. Dat maakt het af." De eerste vier edities Jam Jazz & Pizza smaakten naar meer en zo volgde vanaf september 2016 een compleet seizoen dat afgelopen mei werd afgesloten met een drukbezocht optreden van pianist Mike Boddé en zangeres Kim Hoorweg.

Bartel voelt zich op haar plaats in de nieuwe culturele en artistieke broedplaats naast het station. ,,Een maakplek als de Gelderlandfabriek inspireert en zorgt ook dat ik zelf meer durf. Het was wel even slikken om de eerste keer een grote naam te bellen met de vraag om hier te spelen. Maar naarmate de lijst met bekende artiesten groter wordt, gaat het makkelijker.'' De optredens zijn eenmalige gebeurtenissen, zonder vastomlijnd programma. ,,Veel van de musici die hier samen staan, spelen normaal niet of amper met elkaar. Zo wordt het een spannend samenspel, op het scherpst van de snede. En dat maakt het voor het publiek lekker spannend."

De bezoekers waarderen het, en ook de reacties van musici zijn positief. Bartel: ,,Meesterdrummer Han Bennink zei dat het BIMhuis in Amsterdam nog een puntje kan zuigen aan onze aanpak. Het is hier dan ook heel leuk werken, met al die jonge medewerkers. Ik beschouw het echt als een cadeautje."

Jam Jazz & Pizza presenteert dit jaar onder andere ook Harry Sacksioni (15 oktober) en Eric Vloeimans (19 november). Voor 2018 is Cor Bakker al vastgelegd. Meer informatie op www.degelderlandfabriek.nl.