Raadspraat: De historische binnenstad toekomstbestendig

Onze binnenstad moet een belangrijke motor worden voor ondernemerschap en werk. Maar spreek een willekeurige Culemborgse ondernemer en je weet dat er nog veel te doen is. Al in 2012 droeg de PvdA het toenmalige college op om te komen tot een plan voor een bruisende binnenstad. In de nieuwe coalitie hebben we afgesproken dat het plan voor de binnenstad hoog op de agenda komt te staan; vooruit met de binnenstad met een kekke oranje streep eronder. Want niet alleen de PvdA, maar ook de VVD, D66 en GroenLinks hebben de ambitie de binnenstad weer te laten bruisen. Dus: ondernemers met een gedeelde visie, pandeigenaren die daarom minder huur vragen en weg met overbodige regels vanuit de gemeente.

Tegelijkertijd zijn er al sinds jaren plannen om een van de belangrijkste poorten van Culemborg, bij het spoor, te ontwikkelen. Niet onbelangrijk, want het ziet er daar niet uit. Eén van die ontwikkelingen is dat de Albert Heijn graag daar een grotere vestiging wil bouwen. Fijn voor het aanzien van de Spoorzone. Maar een zorg voor de binnenstadondernemers. Angst is er dat verhuizing van de Albert Heijn betekent dat er nog minder mensen naar de binnenstad komen. Diezelfde ondernemers hebben het nu al zwaar. De economische crisis is ook onze vrijstad niet in de koude kleren gaan zitten.

Het duurt nog twee-en-een-half jaar voordat de Albert Heijn gaat verhuizen. Die tijd moet volgens de PvdA volop gebruikt worden om onze historische binnenstad toekomstbestendig te maken. Dat betekent ook onafhankelijk worden van een Albert Heijn. We hebben nu al pareltjes in onze binnenstad. Ik noem een Coco Kidswear en een Emma fashion, waar mensen van ver weg kleren komen kopen. Ons koninklijk huis eet de tompouces van Banketbakker Verhallen. We hebben een prachtige woonwinkel, Lavé, waar mensen uit de hele regio hun huis laten inrichten. Delicatessezaken als Willemien Bouman en Kombuis Kookware. Horeca voor ieder wat wils, van de Horlogerie, de Monopole tot aan Andermaal. Met die en al die andere parels als voorbeeld, kunnen we samen van onze stad een prachtige plek maken.

[Marinka Mulder

Fractievoorzitter PvdA Culemborg

marinka.mulder@gmail.com

Label:

Spoorzone