• Foto Jan Bouwhuis
  • Foto Jan Bouwhuis

Ridderorde voor scheidend bestuurder ziekenhuis Rivierenland

TIEL Binso Wymenga nam donderdag 21 april na 23 jaar voorzitterschap van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel afscheid in theater Agnietenhof. Hij werd daarbij door burgemeester Hans Beenakker van Tiel namens de koning onderscheiden: Wymenga is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Voor gasten en genodigden was er donderdag een symposium, waarbij het thema de gezondheidszorg dichtbij de inwoners van het rivierengebied was. Samenwerken tussen huisartsen, ziekenhuis en andere zorgverleners was dan ook een onderwerp waar Wymenga veel energie en tijd besteedde. Dat deed hij ook gedurende zijn acht jaar als voorzitter van de 33 Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) in Nederland.

Door onafhankelijke onderzoeken uit te zetten bewerkstelligde Wymenga onder meer aan dat verloskunde in kleinere ziekenhuizen in Nederlandse regio's net zo goed is als in grotere, gefuseerde ziekenhuizen. En natuurlijk net zo nodig. Dus bleven die afdelingen verloskunde dichtbij bestaan. Ook intensive care en spoedeisende hulp bleven dankzij zijn inspanningen -ondersteund door wetensschappelijke onderzoeksrapporten- bereikbaar en beschikbaar in kleinere ziekenhuizen, evenals operaties voor borstkanker.

De scheidende bestuurder zit ook achter de nieuwe app die onder meer in het rivierengebied binnekort de lucht in gaat: het doel is service en het antwoord op medische vragen al te bieden voordat een patiënt het ziekenhuis betreedt. Beter Dichtbij heet die service. Net zoals Wymenga tekent voor de innige samenwerking tussen ziekenhuis en de 80 rivierenlandse huisartsen.

Sprekers waren onder meer mr. Daniëlle Hofstee namens de Patiënten Advies Raad van het ziekenhuis, professor Theo Voorn namens de huisartsen en professor Jos Blank, die met harde cijfers aantoonde dat grotere fusieziekenhuizen niet de voorspelde zakelijke of menselijke voordelen bieden die van dergelijke samenvoegingen worden verwacht. De ideale grootte ligt qua kosten bijvoorbeeld rond de schaal van Ziekenhuis Rivierenland. De kracht van een ziekenhuis zit hem volgens de hoogleraar in de betrokkenheid van de zorgverleners bij de streek en van de inwoners bij het ziekenhuis. ,,Dat is de eerste deurknop die ze zoeken als ze zorg en hulp nodig hebben. Die moet dichtbij huis er zijn."