• The Conversation - Esiri Erheriene-Essi

    PR materiaal LekArt 2018

Ruim dertig kunstenaars uit binnen- en buitenland op LekArt

CULEMBORG Tijdens het weekend van 28 september is de historische binnenstad van Culemborg verrassend decor van de nieuwste editie van het LekArt festival. Onder het thema 'Gedeelde grond' zoomt curator Maartje Berendsen in op de geschiedenis.

'(On)gegrond: feit of fictie' stelt vragen over de fragmentatie van geschiedenis. Delen we een verhaal? Zijn we ons bewust van de andere stukjes van de puzzel? Wat van de geschiedenis is waar en wat is bedacht, mooier gemaakt of in de loop van de tijd vertekend? Feit of fictie, waarheid of fantasie; een goed verhaal hoeft niet waar te zijn.

CONFRONTEREND Berendsen selecteerde een mooie rij kunstenaars die een grote diversiteit in beeldende kunst vertegenwoordigen. Vijf daarvan kregen vanuit LekArt de opdracht om voor het festival een nieuw werk te maken.

Tirzo Martha maakte een confronterende sculptuur met de titel 'The Apparition of the Afropean'; Tanja Smeets gaat het experiment aan door menselijke aanwezigheid als nieuw ingrediënt aan haar installatie toe te voegen; Dirk van Lieshout neemt bezoekers mee op de Detox Tour, een audiotour met Culemborgse 'verhalen' als onderwerp; Tuba Kiliç ontwierp de routemarkering van het festival, gebaseerd op de geschiedenis van Culemborg; the Fair Ground van Dropstuff werd voorzien van een nieuwe, lokale Virtual Reality-ervaring.

VERSCHILLENDE KUNSTVORMEN Traditiegetrouw vindt het festival plaats op diverse locaties, zowel openbaar als privé. De route voert langs sculpturen in de buitenruimte van onder meer Herman Lamers, Paul Cox en Olaf Mooij, langs een dansperformance in een kerk van Katja Heitmann, langs Wunderkammers in woonhuizen waar feit en fictie hun gang gaan. Bezoekers worden uitgedaagd om te ontmoeten en te communiceren met het Muziekbos van Jonas Vorwerk en Chantal Vos. Loek Vellekoop vraagt publiek om mee te spelen op zelfgemaakte muziekinstrumenten die uit alle delen van de wereld lijken te komen. De tekeningen van Stan Klamer maken een reis door je hoofd. SKRYF, de machine van Gijs van Bon, schrijft een prachtig zandgedicht. Ramen dienen als ondergrond voor nog meer gedichten. Op bijzondere plekken kom je werk tegen dat verrast, vraagt om een herziening van begrippen als vreemd, anders en identiteit.Nieuw in deze editie is een workshop voor kinderen. In Pakhuis vol verhalen duiken zij de geschiedenis in met behulp van diverse kunsttechnieken.

Praktische informatie
LekArt 2018 wordt donderdag 27 september om 19.30 uur feestelijk geopend op de Markt. Het festival is te bezoeken van 28 t/m 30 september tussen 11.00 uur en 17.00 uur. De ontvangst van de bezoekers is in de Grote of Barbarakerk, daar kan men zich inschrijven voor de rondleidingen en de Detox Tour. Entree van het festival is 5 euro. Meer informatie: www.lekart.nl.