• Tanja Moody

Samen staan ouderen sterk

CULEMBORG Onder het motto 'Samen staan we sterk, met elkaar maken we het verschil!' organiseert Dienstwerk het project Culemborgse Senioren Solidair. De eerste bijeenkomsten zijn op woensdag 5 oktober: om 10.30 uur in BonVie en om 14.00 uur in wijkcentrum De Salaamander.  

door Tanja Moody

 

Coördinator Olga Ellerman vertelt: ,,Door de bezuinigingen van de overheid zijn ouderen kwetsbaarder geworden, nu er minder geld voor zorg is. Hoe kunnen we dan langer zelfstandig thuis blijven wonen tot op hoge leeftijd? Bijvoorbeeld door praktische oplossingen in huis en het hebben van een sociaal netwerk." Helaas heeft niet iedereen iemand om een beroep op te doen. ,,Zou het niet prachtig zijn wanneer ouderen die bij elkaar in de buurt wonen elkaar helpen: ouderen voor ouderen. Dat ouderen een sociaal netwerk om zich heen creëren in de vorm van groepjes van 4-6 personen, die elkaar bijstaan wanneer dat nodig is, maar ook om het gezellig te hebben met elkaar. Koffie drinken, potje kaarten, samen eten, een boodschap doen als iemand ziek is. Zo kan iedereen op een plezierige manier langer zelfstandig thuis blijven wonen."

 

AMBASSADEURS Met de ervaring vanuit een soortgelijk project in Leerdam is dat plan herschreven specifiek gericht op Culemborg en mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. ,,Dienstwerk biedt coaching en begeleiding bij het samenstellen van de groepen. Daarbij wil ik samenwerken met iedereen die zich met dit probleem bezighoudt, zoals huisartsen, wijkcoaches, ELKWelzijn, Stichting Samen Verder, Stichting Senioren Collectief en de gemeente Culemborg, alsook ondernemers. Want ik zie ons graag bundelen. Samen staan we sterker en samen bereiken we meer (kwetsbare) ouderen. De eerste ambassadeurs hebben zich al aangemeld. Mensen die iets willen betekenen voor leeftijdsgenoten in de vorm van sociale betrokkenheid en praktische ondersteuning. 'Kartrekkers' in hun eigen wijk, buurt of flat. De eerste stap is vaak een grote drempel voor mensen. Dat wil ik doorbreken: het project op die manier laagdrempelig maken voor iedereen."

Stichting Dienstwerk Rivierenland bestaat al ruim tien jaar en bemiddelt tussen vraag en aanbod tussen allerlei diensten. Klusjes in en rondom het huis, die blijven liggen of waarvoor de tijd en handigheid er niet meer is. ,,Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg- en zorgwerkzaamheden, schoonmaken, het bijhouden van de tuin, het ophangen van een plankje. Onze diensten zijn er voor iedereen, huurders en woningeigenaren." Voor de eenvoudige klussen is in samenwerking met Werkzaak Rivierenland de Klussendienst, die bestaat uit werkzoekenden en mensen met een bijstandsuitkering, met behoud van uitkering. ,,Ik ben zelf negen jaar geleden begonnen als klusjesvrouw voor Dienstwerk. Sindsdien heb ik duizenden keren mogen bemiddelen. Mijn kracht is dat ik al mijn aanbieders persoonlijk ken, sommigen al 6-7 jaar. Vaak vinden mensen het prettig dat wij ertussen zitten. Ook voor een dienst door een ZZP'er, vutter of parttimer. In totaal hebben we ongeveer 40-50 aanbieders van uiteenlopende werkzaamheden met een persoonlijk karakter." Info: 06-51999090 of olga.ellerman@dienstwerk.nl