• Maggies Wedding

Schotland-week met lezing, quiz, whisky, dans en muziek

CULEMBORG De Gelderlandfabriek in Culemborg staat van 13 tot en met 17 februari in het teken van 'SCOTLAND aan de Lek'. Het Schotse thema keert terug in een lezing, een pubquiz met whiskyproeverij en een muziekavond, mét dans.

Het eerste onderdeel van SCOTLAND aan de Lek is een lezing op maandag 13 februari. Alastair McIntosh, activist en schrijver, vertelt via Skype live vanuit Glasgow over de Schotse identiteit en de verbondenheid binnen Schotland. De dichter Sorley Maclean dient daarbij als inspiratiebron. Voorafgaand wordt een documentaire vertoond.

Op dinsdag 14 februari kunnen liefhebbers van feiten en cijfers hun krachten meten tijdens de SCOTLAND aan de Lek pubquiz, een coproductie van café-restaurant una Volta en de Gelderlandfabriek. Na het daverende succes van de popquiz in 2016 (volle zaal, 15 enthousiaste teams) was al snel duidelijk dat er een vervolg moest komen. Dat gebeurt nu met een pubquiz: een mix van muzikale én algemene vragen. De Utrechtse quizmaster Larry Balls is wederom van de partij en zal in stijl presenteren: in het Engels. Wat deze avond nóg leuker maakt, is de whiskyproeverij. Deelnemers kunnen kennismaken met diverse whisky's uit Schotland. Teams van maximaal vijf personen (verzin een originele teamnaam) kunnen zich aanmelden via publiciteit@degelderlandfabriek.nl. Minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar.

SCOTLAND aan de Lek wordt vrijdag 17 februari feestelijk afgesloten met Ceilidh, de traditionele Schotse dans, en muziek van Maggies Wedding. Deze band is ontstaan in 2011 toen een vriendin van de bandleden, Maggie dus, in het huwelijksbootje stapte. In de jaren daarna heeft Maggies Wedding een breed repertoire opgebouwd van hoofdzakelijk Ierse, Schotsen en Engelse volksmuziek, uiteenlopend van weemoedige ballades tot opzwepende jigs en reels.

'SCOTLAND aan de Lek' in de Gelderlandfabriek met:

13 februari lezing door Alastair McIntosh, aanvang 20.00 uur, entree 12,50 euro (zaal)

14 februari pubquiz & whiskyproeverij, aanvang 20.00 uur, entree gratis.

17 februari concert Maggies Wedding, aanvang 20.00 uur, 8 euro (vvk) of 9 euro (zaal).

Meer info op www.degelderlandfabriek.nl of via Facebook.