• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg

Schouw Vrouwe Justitia geheel gerestaureerd

CULEMBORG Een plaatje vindt burgemeester Roland van Schelven zijn burgemeesterskamer in het oude stadhuis, die vroeger dienst deed als kamer der schepenen waar recht werd gesproken. De schouw is weer in oude glorie hersteld met staand de kraamvogel, weegschaal en zwaard (rechtssymbool). Zij geven de rococo schoorsteenmantel een rijk geornameerd beeld met een houten ondergrond, snijwerk aangebracht aan beide zijkanten met in het midden beeldhouwwerk van Walter Pompe. De beelden zijn in goud geschilderd. Een latijnse tekst onder het beeld "Justum, Judicium, Judicate" (komt uit 1734) roept "de rechters op om rechtvaardig recht te spreken". De schoorsteenmantel komt uit 1762 en de marmeren schouw uit 1944.

Ook de eikenhouten tweedeurskast, vervaardigd door stadstimmerman Andries van Kempen (1708) en Joseph in Egypte (zuidwand) zijn in ere hersteld.

Dit is maar een korte indruk van deze kamer waarmee de burgemeester aangeeft dat het oude stadhuis nu geheel gerestaureerd is. Tijdens monumentendag zal hierover een lezing worden gegeven.

Ten slotte zijn de schouw en beelden door Rob Crèvecoeur en Leo Scholten gerestaureerd. Er is gekozen om de schouw weer haar aanzien van rond het midden van de 18e eeuw terug te geven. Toen vormden de schouw met de archiefkast aan de overkant de stijlvolle aankleding van wat toen de Herenkamer heette.