Schrijfavond Amnesty International in de bibliotheek

CULEMBORG Werkgroep Culemborg van Amnesty International houdt woensdag 29 november een schrijfavond. Deze vindt plaatst van 18.00 uur tot 20.00 uur in de bibliotheek in het Weeshuis in Culemborg. Kom schrijven tegen schendingen van de mensenrechten. Voorbeeldbrieven, pennen en papier liggen klaar.

Het gaat om de deze zaken:

China: Buzainafu Abudourexit om onduidelijke redenen veroordeeld

De Oeigoerse Buzainafu Abudourexiti studeerde twee jaar in Egypte. Toen ze in 2015 naar China terugkeerde werd ze opgepakt en tot zeven jaar cel veroordeeld. De aanklachten tegen haar zijn nooit bekend gemaakt. Zij heeft geen contact met de buitenwereld. Vraag in een brief om haar onmiddellijk vrij te laten of haar een eerlijk proces te geven als zij een misdrijf heeft gepleegd.

Egypte: klopjacht op LGBTI-gemeenschap

In Egypte zijn sinds eind september ten minste 57 mensen van de LGBTI-gemeenschap opgepakt. Dit gebeurde nadat bezoekers van een rockconcert in Cairo met een regenboogvlag (het symbool van de LGBTI-gemeenschap) zwaaiden. Vraag in een brief om een einde te maken aan de vervolging van mensen van de LGBTI-gemeenschap.

Ethiopië: oppositielid wacht op rechtszaak

Bekele Gerba werd in december 2015 opgepakt vanwege zijn kritiek op de nalatigheid van de overheid om de situatie van de Oroma, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië, te verbeteren. Gerba is vooraanstaand lid van een oppositiepartij. Op 30 oktober 2017 bepaalde een rechter dat hij op borgtocht vrij wordt gelaten. De aanklachten tegen hem zijn nog niet ingetrokken. Vraag in een brief om de aanklachten tegen Bekele Gerba onmiddellijk in te trekken.

Rusland: moord op activiste nog altijd niet opgelost

In de ochtend van 15 juli 2009 duwden gewapende mannen de prominente activist Natalia Estemirova in een auto en reden weg. Haar lichaam werd die middag gevonden. Ze was van dichtbij in haar hoofd geschoten. Degene die haar heeft vermoord is hiervoor nooit gestraft. Vraag in een brief om een onafhankelijk en uitvoerig onderzoek te doen naar de moord op Natalia Estemirova.