Sint Maarten in Culemborg

CULEMBORG Hier en daar werd het al in de stad gevierd: Sint Maarten. Via een school, particulier initiatief of een vereniging. Het is onweerstaanbaar: kinderen door een herfstige stad met (elektrische) lichtjes op pad langs gastvrije deuren van inwoners. De liedjes zijn prachtig en zelfs heel kleine kinderen (meestal begeleid door ouders of grootouders) kunnen meedoen.

Voor het eerst wordt het startsein centraal gegeven. In de oude (protestantse) Barbarakerk zijn alle kinderen met begeleiders op de dag van Sint Maarten, woensdag 11 november, vanaf 17.30 uur welkom. Er klinkt muziek door de grote ruimte. Vanaf 18.00 uur worden de vaak op school aangeleerde liedjes gezongen. Marijn Slappendel zorgt voor de begeleiding. Daarna vertelt meesterverteller Eric Borrias de geschiedenis van Sint Maarten van meer dan 1500 jaar geleden. Na nog een liedje gaan alle lichten en lichtjes in de kerk uit. Er wordt geteld en bij 'drie' gaan alle Sint Maartenlichtjes aan. De klok beiert. Het orgel speelt en de kinderen stromen naar buiten, ieder bij voorkeur naar de eigen buurt.

De kinderen zijn enthousiast. De samenwerking met scholen heeft daarvoor gezorgd. Maar zijn er genoeg adressen waar ze welkom zijn? Brandt een lichtje voor het raam, koop (verantwoord) snoep en wacht op de aanbellers.

Zie verder: www.deroosvanculemborg.nl